Na portalima tačno.net i Prometej.ba pojavio se 21. septembra tekst Amira Brke ''Pisana riječ za zaborav'' u kome se autor bahato i s dozom nipodaštavanja bavi mojim tekstom ''Ja sam sin trava, asfalti me bole'' (tekst je o pjesniku Kasimu Derakoviću i njegovoj knjizi ''Pisana riječ zavičaja'') i napada me zbog jedne rečenice. Nemam namjeru ulaziti u dalju polemiku povodom teksta Amira Brke nego želim da napomenem da knjiga ''Pisana riječ zavičaja'' Kasima Derakovića nije za zaborav, naprotiv. To je knjiga u kojoj su objavljeni pisani dokumenti i radovi oko stotinu književnih stvaralaca centralnog dijela sjeverne Bosne. Kao i svaka knjiga takve vrste, i Kasimova ''Pisana riječ zavičaja'' ima svojih nedostataka i mana o čemu treba pisati, ali ne sa umišljene visine, pakosti i zavisti kao što je to uradio Amir Brka prije tri decenije. Kasim Deraković nije uvrstio pjesme Amira Brke u knjigu ''Pisana riječ zavičaja''.

Nemam namjeru ni da se bavim istraživanjima gdje je rođen, gdje živi i šta radi Amir Brka, kao što je on kopao po mojim biografskim podacima. Mene ta persona uopšte ne interesuje.

Amir Brka beskrupolozno laže napisavši da Kasim Deraković nije uvrstio u svoju knjigu svakako dobrog pisca Pavla Stanišića iz Doboja. U knjizi 'Pisana riječ zavičaja'' objavljena je pripovijetka Pavla Stanišića ''Obala'' na 213. stranici. U to doba Pavle Stanišić pisao je uglavnom pripovijetke i osvajao nagrade u ''Politici'', ''Oslobođenju'', ''Glasu'', ''Dnevniku'', ''Pobjedi'', ''Frontu slobode''…

Onaj ko je pročitao pamflet Amira Brke na portalima tačno.net i Prometej.ba mogao je uočiti da je na moju jednu rečenicu napisan veliki tekst u kome se autor brani i napada, ili možda pere svoju savjest. Sve u životu bude i prođe, samo se grijeh nosi do smrti. Ali to je problem Amira Brke.

U nekoliko navrata Amir Brka mi se ironično obraća sa ''neki SP'', to nije baš uobičajen način ophođenja sa drugima, niti znak bilo kakve kulture. To obično čine ljudi bez kućnog vaspitanja i bez minimuma elementarne pristojnosti.

Ovim je moja polemika s Amirom Brkom završena.

Savo Petrović