Tokom protekle noći do kraja je uništeno Partizansko spomen-groblje u Mostaru. Nepoznati počinitelji razbili u sitne komade gotovo svih 700 spomen-ploča na kojima su ispisana imena poginulih antifašista, pripadnika Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP). Ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine prve kategorije, remek-djelo arhitekta Bogdana Bogdanovića iz 1965. godine, na konstantnom je udaru vandala, no ovolika razina nasilja nad ovim spomenikom u povijesti nikad nije zabilježena, piše portal Novosti.

Ovaj incident osudio je tamošnji gradonačelnik Mario Kordić (HDZ). U obraćanju naslovljenom sa „Čvrsta osuda surovog vandalizma“, Kordić je napisao:

"Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Gradu Mostaru, nekoliko vandala sustavno radi na uništavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta.“

S druge strane, kako pišu Novosti, iz mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) napominju da su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem o zaštiti nacionalnog spomenika, ali da on nikada nije našao vremena za susret s njima.

Da li se radi o spontanom djelu vandala ili o promišljenoj i planiranoj akciji iz određenih političkih centara, ostat će vidjeti kroz istragu, za koju se nadamo da će biti uspješna i da će razotkriti i eventualne nalogodavce i počinitelje i njihove motive. U međuvremenu, strukture koje iz ovog nemilog događaja nastoje izvući korist rade sve osim suzdržavanja od teških riječi i usijane nacionalističke retorike.


Prometej.ba