Platforma Raskrinkavanje.ba, koja se bavi objektivnom, nezavisnom i temeljitom procjenom medijskih informacija, prati medijske objave, te na osnovu svoje metodologije provjerava i ocjenjuje one čija kredibilnost djeluje upitno.

Kako navode na svojoj stranici, mediji čije su objave analizirali, na osnovu dobijenih ocjena se raspoređuju na jednu od dvije liste: Listu medija koji objavljuju lažne vijesti; te Listu medija visokog rizika, koji pokazuju tendenciju ka neprofesionalnom izvještavanju i rizik od objavljivanja lažnih vijesti. Pregledom ovih listi, može se brzo i jednostavno utvrditi kojim medijima treba pristupiti sa oprezom, to jest smatrati ih nekredibilnim izvorom informacija.

Takve aktivnosti veoma su važne u današnje vrijeme kada postoji poplava fake news internetskih medija, koji šire laži i dezinformacije bilo zarad privlačenja što većeg broja klikova bilo radi postizanja određenog političkog cilja.

Na vrhu “Red flag“ liste medija koji objavljuju ili prenose lažne informacije, nalaze se portali Orginalno, Slobodna Bosna i Alo.

Dok se anonimni portal Orginalno bavi uglavnom izmišljanjem ubojstava, prometnih nesreća i tako dalje kako bi se postiglo što više klikova i tako zaradilo na oglasima, lažne vijesti i dezinformacije Slobodne Bosne kreću se širokim spektrom, no izdvajaju se dezinformacije i lažne vijesti s političkom konotacijom, posebno kada su novinari tog portala zaduženi za diskvalifikaciju političkih neistomišljenika ili protivnika.

Posebno žalosti činjenica da je nekoć respektabilna Slobodna Bosna postala jeftini tabloid i jedan od prvaka žute štampe.

Više detalja o svemu, kao i cjelokupne aktivnosti tima Raskrinkavanja, možete pratiti na www.raskrinkavanje.ba.

Prometej.ba