Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić se putem priopćenja pohvalio kako je Sveučilište u Mostaru dobilo titulu najboljeg sveučilšta, a on titulu najboljeg rektora za 2022. godinu. ''Laskavu titulu'' dodijelio mu je Međunarodni centar za istraživanje postignuća u obrazovanju (IARC), piše Bljesak.info.

Kako se navodi u priopćenju, ''međunarodni stručnjaci i ocjenjivački odbor IARC-a analizirali su nastavu, istraživanje, znanstvena dostignuća, podršku studentima, međunarodnu suradnju te su zbog impresivnih dostignuća koje je Sveučilište u Mostaru postiglo tijekom posljednjih godina prepoznali ga kao Sveučilište godine 2022. u kategoriji 'Podrška studentima'. Uz titulu ''Sveučilište godine'', IARC dodjeljuje i titulu ''Rektor godine'' gdje se evaluira menadžment, odnosno vodstvo Sveučilišta, nove inicijative i iskoraci koji su napravljeni pod vodstvom Rektora, njegov doprinos rastu i napretku Sveučilišta u ključnim kategorijama kao i njegova znanstvena, stručna djelatnost i javni utjecaj.

Odmah nakon objave stigle su reakcije kako se radi privatnoj instituciji koja dodjeljuje ove diplome te kako se iste mogu naručiti i kupiti. Među prvima je reagirao Dalibor Milas, doktor znanosti pastoralne teologije i socijalne etike.

''Kada sam jutros pročitao da je Sveučilište u Mostaru dobilo prestižne nagrade ("Sveučilište godine za 2022." i "Rektor godine 2022."), baš sam se obradovao. Uvijek mi je drago kada Hercegovina dospije pod reflektore svjetske pozornice i to ne zbog nekakvih skandala nego zbog svoje izvrsnosti. I tako sam danas prijepodne (prvi dan ljetnog semestra inače) krenuo na fakultet da vidim kakvi me studenti čekaju ovaj semestar, sretnem kolegu Austrijanca i naravno da ne propuštam priliku pohvaliti se uspjehom mostarskog sveučilišta u znanstvenom svijetu i ponosno mu pokazujem link. Na pauzi između predavanja dolazi on do mene i s očitim podsmijehom svojstvenim Habzburzima sugerira da malo bolje provjerim o čemu se točno radi. Kada sam malo zagrebao ispod površine, imao sam što vidjeti. Riječ je o lukavo osmišljenoj prevari'', navodi u svojoj objavi Milas.

''Iako se službeno navodi da je International Achievements Research Center (IARC) "međunarodna organizacija čiji je cilj osnaživanje talentiranih znanstvenika, stručnjaka u obrazovanju, industriji, poslovanju i tehnologiji u ostvarivanju vlastitih potencijala i novih mogućnosti", riječ je o privatnoj firmi koja službeno postoji od 2017., ali koja ovu navodno tradicionalnu nagradu najboljim sveučilištima dodjeljuje tek od 2021. Dovoljno se prijaviti, objasniti zašto ste baš vi zaslužili ovu prestižnu nagradu i pritom, naravno, uplatiti određeni iznos dolara (395). U prijavi je naglašeno da nemate pravo na povrat novca. Sama informacija da se za dobivanje nagrade mora nešto platiti izaziva dizanje obrva. I nastavio sam dalje istraživati'', piše dalje Milas.

Dok se na kanadskoj adresi ove "međunarodne organizacije" nalazi RBC Bankque Royale i nekakav ured za nekretnine, na navedenoj američkoj adresi "službene podružnice" je tržni centar s teretanom i beauty salonima.

''Što se tiče službenog telefona ove "međunarodne organizacije", kontakt-broj koji je naveden na webu nije fiksni broj nego broj mobitela kanadskog operatera Fido. Službeni broj američke podružnice je također mobilni broj operatera Onvoy LLC koji se često koristi za scam pozive, jer za korištenje broja nije potrebna registracija. O izvjesnom dr. Michaelu Finnenu (u potpisu certifikata) nema spomena u znanstvenom svijetu. Da stvar bude još jača, do svih ovih informacija se može doći uz par klikova na Googleu i Google Mapsu.“

Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, blizak je HDZ-u Bosne i Hercegovine.