Gostovanje osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u emisiji »Bujica« jedan je od najkontroverznijih trenutaka kampanje za posljednje predsjedničke izbore u Hrvatskoj. Tom prilikom je, naime, Šešelj u telefonskom razgovoru s voditeljem Velimirom Bujancem podržao tadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića. Tjednik Express u novom je broju objavio da je, na sastanku s Bujancem, Mateom Radeljićem i »jednim visokorangiranim HDZ-ovcem«, Josipovićeva protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović donijela odluku da se Šešelja zove u »Bujicu«, a da bi hvalio predsjednika Republike i tako mu nanio političku štetu. Radeljić nam je jučer rekao da ne želi to komentirati, a Bujanec nam je otkrio pozadinu svog intervjua sa Šešeljom, s tim da, kaže, navedenog sastanka, nije bilo.


Podvala Josipoviću

– Na jednom od srpskih portala pročitao sam izjavu Vojislava Šešelja u kojoj je on pohvalio Ivu Josipovića i došao sam na ideju da se on telefonski uključi u moju emisiju. Smatrao sam da bi bilo vrijedno, korisno i profesionalno da se u Hrvatskoj dozna da Šešelj, zbog nekog razloga, hvali Josipovića. Ljude iz izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović izvijestio sam o toj ideji. Ne znam u kojoj je mjeri ona sudjelovala u radu svog stožera, ali znam da su pojedinci iz njega s kojima sam komunicirao imali različita mišljenja o pozivu Šešelju.

Ne u vezi s tim bi li to bilo moralno ili ne nego su neki procjenjivali da bi takav poziv imao pozitivan učinak za Kolindu Grabar-Kitarović, a drugi da bi to za nju zapravo bilo negativno. To je bila osnovna dvojba. Primjerice, Gordan Jandroković je tvrdio da bi moj razgovor sa Šešeljem donio političku štetu Kolindi Grabar-Kitarović. No, na kraju je u njezinom izbornom stožeru prevladao stav da bi, ako sam u stanju izvesti podvig da u emisiji razgovaram sa Šešeljom na način da on pohvali Josipovića, to pomoglo Kolindi Grabar-Kitarović i da zato to pokušam.

I ja sam to napravio. U studiju sam imao Antu Kovačevića, a njemu su neki biskupi sugerirali da ne ide u emisiju sa Šešeljom jer bi to bilo štetno za našu kandidatkinju – prisjeća se Bujanec.
Šešelj je 26. studenog 2014. bio u »Bujici«, koju prikazuje niz lokalnih televizija, i govorio je da »iskreno, iz petnih žila, podržava Ivu Josipovića«.

– Podupirem ga jer ima veličanstven pedigre. Pod komandom oca Ive Josipovića, koji je bio partizan, streljan je veliki broj ustaša, franjevačkih fratara, a i izvjestan broj civila, žena i djece, »podržavao« je Šešelj hrvatskog predsjednika. Usput je pohvalio i Vesnu Pusić jer je »njen djed po majci bio istaknuti četnik«.


Dobar učinak emisije

– Bio sam jako zadovoljan ovim razgovorom, Kolinda Grabar-Kitarović je zahvaljajući njemu dobila na izborima dosta glasova desnice. Izazvali smo, dakle, dobar efekt. Nemam danas grižnju savjesti, svatko zna moje mišljenje o Šešelju, ali drago mi je da nam je pomogao srušiti Ivu Josipovića. Bez obzira što ja danas mislim o Kolindi, opet bih isto učinio – naglašava Bujanec.

Intervjuom sa Šešeljom navukao je bijes značajnog dijela javnosti. Oštro ga je kritizirao i HND. No, Bujanec ni s tim nema problema.

– Reagiralo je Vijeće časti HND-a, čiji je tadašnji predsjednik Drago Hedl svojedobno razgovarao s vukovarskim krvnikom Goranom Hadžićem. Nadalje, HTV je 2007. u Moskvi intervjuirao Veljka Kadijevića, pri čemu su ga oslovaljavali gospodinom, a ja Šešelja nisam tako nazivao – opravdava Bujenec svoj razgovor s osuđenim ratnim zločincem.

HDZ-ov saborski zastupnik Miro Kovač, koji je bio šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, rekao nam je da »ništa o tome ne zna«. Nismo uspjeli dobiti komentar Ureda predsjednice.

Zamolili smo Ivu Josipovića za komentar Bujančevih navoda, a on nam je poslao pisanu izjavu koju u cijelosti prenosimo.

»Prvo, gospodin Bujanec je beskrupulozni manipulator i sramota novinarske profesije. Radi političkih se ciljeva bio spreman utaliti čak i s ratnim zločincem Šešeljem. Štoviše, osim što priznaje suradnju sa četnikom i ratnim zločincem Šešeljem, Bujanec se hvali da bi opet učinio isto. To posebno trebaju primiti na znanje koji Bujanca i njemu slične smatraju domoljubima i demokratima.

Drugo, gospodin Bujanec ne preže ni od najstrašnijih laži, a u svojoj je izjavi dosljedan u tome. Naime, Šešelj je, nakon što sam ga puno puta prozvao kao ratnog zločinca i javno tražio od Haaga da mu konačno presudi, želeći mi naškoditi i osvetiti mi se, krenuo »hvaliti me« kao sina osobe čiji je otac sudjelovao u likvidaciji fratara na Širokom Brijegu pri kraju Drugog svjetskog rata. Uostalom, još iz povijesti je jasno kako su ustaše i četnici u tome ratu odlično surađivali u sluganstvu Hitleru i Mussoliniju, pa je i nastavak suradnje njihovih nasljednika u novo doba sasvim očekivan. Nije istina da je Šešelj prvi lansirao navedenu tezu o Širokom Brijegu. Prvi su to činili najdesniji portali, između kojih i Dnevno.hr i to Bujancu ne može biti nepoznato. Naravno, tu je i temeljna laž. Moj otac Ante, tada mladi i časni partizan na kojega sam neizmjerno ponosan, u doba događaja na Širokom Brijegu uopće nije bio u tadašnjoj Jugoslaviji. Gotovo odmah po odlasku u partizane po zadatku je otišao u Afriku, u El Shatt kao dio pratnje zbjega naroda iz Dalmacije. Kad se vratio sa svojom jedinicom, ratne su operacije već bile završene i s obzirom na tu činjenicu nikako nije mogao biti sudionik događaja na Širokom Brijegu. Kasnije je tu činjenicu potvrdio i sam portal Dnevno.hr u napadu novinarskog poštenja tadašnje glavne urednice, koju je to stajalo posla i pozicije koju je imala.

Treće, povijesne istine radi, fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici. Kada su partizani dolazili na Široki Brijeg, pružili su im vrlo snažan oružani otpor i uključivanjem u ratna djelovanja bili su legitiman cilj vojnih djelovanja. Dakako, danas, s povijesnim odmakom, žalimo za svim žrtvama rata, ali moramo prepoznati što je bila čija uloga i tko je bio na pravoj a tko na krivoj strani.

Četvrto, ako Bujanec i jest beznačajan lik naše scene, lik koji će, ako ga itko bude pamtio, biti upamćen upravo po beskrupuloznosti, desničarenju i laži, to četvrta predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović sigurno nije. Nakon Bujančeva iskaza sasvim je jasno da je njen izborni stožer surađivao s Bujancem u dovlačenju četnika i zločinca Šešelja u njenu predsjedničku kampanju. Bujanec ne zna je li ona za to znala. Ima li itko u ovoj državi tko može vjerovati da predsjednička kandidatkinja o tako delikatnoj stvari kakva je suradnja s četnikom i ratnim zločincem nije ništa znala i da nije sudjelovala u odlučivanju o njegovu angažmanu!? Nakon ovoga, svima je jasno da je predsjednica Republike Hrvatske beskrupulozna političarka spremna na najstrašnije laži kojima se vrijeđa čast i dostojanstvo ljudi samo zato jer su u srodstvu s političkim suparnikom. Sram vas bilo, predsjednice!

Konačno, pitam novinare i medije koje svrstavamo u »mainstream«, ili čak lijeve. Kako to da vas nije zanimalo da li su točne informacije o lijevom predsjedničkom kandidatu i njegovoj obitelji? Kako vas nije zanimalo da ustanovite istinu i da, ako su informacije lažne (kao što jesu) ne prokažete prljavu i nedemokratsku kampanju jedne od predsjedničkih kandidatkinja? Silno ste bili zainteresirani kada je, kako se opet kasnije pokazalo, iz stožera buduće predsjednice puštena kao moja teza o predsjednici kao Barbiki. Tvrdilo se, podvala iz mog stožera. Ni to niste provjerili, ali ste spremno lametirali o seksizmu, fer kampanji i drugim divotama demokracije. Hvala vama iz Novog lista, percipiranog kao lijevog i demokratskog, što ste me sada pozvali da komentiram izjavu Bujanca. Ali, i vas, kao i druge, moram upitati, gdje ste bili 2014. godine? Ne da biste meni pomogli kao kandidatu, već da biste razotkrili laž i nedemokratsko postupanje jedne kandidatkinje i razotkrili njen moralni profil«.

Tekst: Dražen Ciglenečki, Novi list