„Prvo sam želio da izađemo iz EU, iz inata Davidu Cameronu. Onda se u sve umiješao i Boris Johnson čiju frizuru jednostavno ne podnosim pa ću ipak glasovati za ostanak u EU!“, napisao je Dawkins u svojoj kolumni prije 15-ak dana, želeći pokazati kakvim se motivima vode ljudi pri donošenju ovakvih odluka.

„Moj je odgovor na to - kako bih ja trebao znati? Nemam diplomu iz ekonomije. Ili povijesti. Kako se samo usuđujete tako važno odluku prepuštati meni. (...) Ja, baš kao i većina ljudi, nemamo ni vremena, ali ni iskustva baviti se toliko kompleksnim ekonomskim i društvenim pitanjima kako Velike Britanije, tako i Europske unije. Zbog toga biramo članove parlamenta koji za vrlo velike plaće te stvari rade za nas i umjesto nas. Referendum o izlasku iz Europske unije, baš kao i onaj o neovisnosti Škotske nikada nisu smjeli biti ni održani.

- Jesam li elitist? Pa naravno da jesam, a iz te elite isključujem i sebe. Kada idete na operaciju, želite da kirurg savršeno poznaje anatomiju, isto kao što želite da vaš pilot ima tisuće sati iskustva u upravljanju zrakoplovima. Ako želite da vaš profesor bude načitan i da poznaje ono čemu vas podučava, pa zašto onda želite da neznalica poput mene odlučuje o političkoj i ekonomskoj budućnosti cijele zemlje?!

- Ja sam istinski demokrat. Ali, mi živimo u predstavničkoj demokraciji, a ne plebiscitarnoj. Održavanje referenduma kada su u pitanju ovako važne odluke je monstruozno neodgovorno“, napisao je između ostaloga Dawkins.

Izvor: www.24sata.hr/www.prospectmagazine.co.uk