Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u utorak kako pitanje dvojezičnosti nije problem samo za Vukovar, već je to problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji, odnosno za toleranciju u Hrvatskoj, izvještava Jutarnji list. Gostujući u Dnevniku Nove TV ponovio je, u ime srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kako je odluka vukovarskog Gradskog vijeća o izmijeni Statuta kojim se ne predviđa postavljanje dvojezičnih ploča na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama, u suprotnosti s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u sukobu s obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela kao članica Europske Unije, ali i u sukobu prema obvezama Republike Hrvatske prema drugim međunarodnim organizacijama.

"Desničarske novinarske jurišne brigade dobile su sinoć novu heroinu – raspištoljenu Rominu Knežić. Ta ambiciozna spikerica, voditeljica Dnevnika Nove TV, još se jednom upustila u pogibeljnu avanturu intervjuiranja zahtjevnog sugovornika o osjetljivoj i kompleksnoj temi, pokazavši pritom ne samo nedoraslost zadatku, nego i rijetko viđenu bahatost, nerazumijevanje i zadrtost. Time je profesionalni integritet najgledanijeg televizijskog dnevnika u Hrvatskoj svela na razinu vlastite nestručnosti i banalnosti", piše Goran Flauder za tportal.hr.

"Preuzevši bez krzmanja vođenje intervjua od kolege u studiju, Saše Kopljara – koji ipak ima određeno novinarsko iskustvo, čak i ratno vatreno krštenje u Osijeku 1991, kada je umalo poginuo na novinarskom zadatku – činilo se da do te 'ad-hoc novinarke' uopće ne dopiru Pupovčeva pojašnjenja o tomu zašto je sporna odluka vukovarskoga GV-a problem za srpsku zajednicu u cijeloj zemlji te mogući problem Hrvatske u odnosima s EU-om. Nju je zanimalo nešto posve drugo, pa je predsjednika SNV-a retorički pitala ima li 'razumijevanja za hrvatsku stranu, uzmemo li u obzir vukovarsku tragediju?'."


Dok joj sugovornik tumači kako bi se svi problemi lakše rješavali kada bi se međusobno razgovaralo, voditeljica ga prekida konstatacijom da 'smo u 2015. godini', ne dopušta mu završiti misao i naprasno zaključuje razgovor zahvaljujući mu na gostovanju."


Flauder dalje piše: "Što u tom kontekstu znači 'imati razumijevanja za hrvatsku stranu', čime se jedna spikerica drznula sugerirati brojnim gledateljima Dnevnika Nove TV kako bi to Milorad Pupovac – poput HDZ-ove koalicijske većine u Gradskom vijeću – trebao ustavna i međunarodna prava pripadnika manjine koju predstavlja podrediti predrasudama i patološkoj netrpeljivosti dijela hrvatskih ratnih stradalnika prema pismu koje doživljavaju neprijateljskim simbolom. I otkud pravo Romini Knežić da s tako utjecajne javne pozornice taj dio duševnih ranjenika naziva 'hrvatskom stranom', umjesto da razumijevanje za hrvatsku stranu nalazi u poštivanju ustavnih prava i međunarodnih akata te u zaštiti interesa i ugleda svoje zemlje kako među njenim građanima, tako i u međunarodnoj zajednici.

I kada joj gost u studiju pokušava pojasniti apsurdnost zabrane ćirilice u Vukovaru, gradu-žrtvi zločina u posljednjem ratu, uspoređujući to sa zamišljenom zabranom latinice poslije Drugog svjetskog rata u mjestima u kojima su masovno stradavali Srbi, ona ga opominje: 'Vratimo se u 2015. godinu, gospodine Pupovac.' Ne shvaća pritom da je ta mala digresija u prošlost namijenjena upravo njoj i sličnima kako bi lakše razumjeli stanje u Vukovaru i u Hrvatskoj ove, 2015. godine.

Dok joj sugovornik tumači kako bi se svi problemi lakše rješavali kada bi se međusobno razgovaralo, voditeljica ga prekida konstatacijom da 'smo u 2015. godini', ne dopušta mu završiti misao i naprasno zaključuje razgovor zahvaljujući mu na gostovanju."

Romina je očito nestručna i nedovoljno inteligentna da razumije što je Pupovac htio reći i da u kontekstu mržnje prema Srbima na osnovu onoga što je bilo 1991. razumije vlastitu rečenicu "ali ovo je 2015. godina", ali takve karakteristike i jesu glavni preduvjet da bi se postalo omiljenim među razbukačenim nacionalističkim hordama u Hrvatskoj, BiH i dijaspori.