Pitali smo fra Stjepana kakva ga je to muka natjerala u 27. godini života i nakon završenog petogodišnjeg fakulteta teologije da opet ide na maturu: "Planiram ove godine upisati PMF u Zagrebu, dvopredmetni studij fizike i matematike. Kad uspješno završim fakultet ili bolje rečeno, ako uspješno završim fakultet, bit ću profesor matematike i fizike na Klasičnoj gimnaziji u Visokom gdje je sjemenište bosanske franjevačke provincije. Dvopredmetni studij fizike i matematike ne postoji u Sarajevu, nego u Zagrebu i Splitu, stoga moram polagati državnu maturu da bih mogao upisati fakultet. Slavonski Brod mi je bio najbliži da dođem ovdje polagat ispite."


Fra Stjepan Pavličević je kapelan u srednjobosanskom gradiću Vitezu. Rođen je 1987. u Prozoru, BiH, završio je Klasičnu gimnaziju u Visokom, nakon toga je bio godinu dana u novicijatu u Livnu, a prošle godine je diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu nakon čega je ređen. "Vitez je župa sa oko 12 tisuća duša i puno je posla, ali je lijepo raditi s narodom. Ipak, sad sam se morao malo odmaknuti od župe da se mogu pripremati za ispite, tako da sam trenutno u našoj župi u Gornjim Bogićevcima pokraj Okučana." – rekao nam je fra Stjepan.


pavlikan 2


Tako je sudbina htjela da fra Stjepan nakon mature u Visokom i diplomskog ispita-tezarija u Sarajevu opet pristupi maturi, ovaj put u Slavonskom Brodu. "Moram priznat da me je fizika zatekla, nisam mislio da će zadaci biti toliko teški. Zadnji put sam se s fizikom susreo u gimnaziji, dakle prije 7-11 godina. Nadam se da će biti lakše na izbornom predmetu."- kaže nam fra Stjepan, a mi ga pitamo što mu je izborni predmet, a on kroz smijeh odgovara: "Vjeronauk! Da budem iskren, vjeronauk sam izabrao zato što je isti dan kad i fizika tako da ne moram dolaziti još naknadno u Brod. Ako položim vjeronauk s peticom, to će mi biti 2% rezultata. I da, kasnije me još čeka matematika."


Studentsko doba je jedno od najljepših, a fra Stjepan će imati jedinstvenu priliku još jednom biti student. Ipak, neće biti "običan" student, stoga nam pojašnjava kako će izgledati njegovo studiranje u Zagrebu: "Ako upišem PMF, redovno ću pohađati predavanja i normalno izvršavati sve svoje akademske dužnosti. Mi bosanski franjevci imamo svoju kuću, samostan u Sesvetskoj Sopnici gdje ću živjeti, ali pošto studiram neću imati obaveze u župi. To naravno ne znači da neću pomagati u župi ili da neću izvršavati svoje redovničke obveze."

Preuzeto sa: SBOnline.net