Gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu fra Ivan Šarčević je u govoru kojim se oprostio od svog prijatelja fra Luke Markešića rekao da je fra Luka bio istaknuti franjevac, optimista i borac protiv rata i ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.


"Fra Luka je bio vrlo aktivan u antiratnim inicijativama, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, Društva za ugrožene narode, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i brojnih drugih organizacija, kao i dobitnik brojnih nagrada, pa i Šestoaprilske nagrade. Pred kraj svog života ukoričio je neke od svojih knjiga, zbirke članaka sa raznih simpozija. Zalagao se za dijalog između države i crkve i međureligijski dijalog i međusobno uvažanje građana. Fra Luka je bio prirodan, rekao bih, elementaran čovjek. Jedna od fra Lukinih odgovornosti od rata naovamo je bila cjelovita Bosna i Hercegovina, domovina i država svih njezinih naroda i građana, domovina i država oslobođena nacionalističkog zla i mržnje, osobito hrvatskog nacionalističkog pristajanja velikosrpsko prekrajanje granica i projekat takozvanog humanog preseljenja. Cilj mu je bio da u BiH niko ne smije biti žrtva očišćene teritorije. Otišao je jedan od najvećih čuvara BiH, ali će franjevci nastaviti njegov put", rekao je, između ostalog, u oproštaju od fra Luke Markešića fra Ivan Šarčević.


sahranjen-fra-luka-111


Od fra Luke se oprostilo oko 200 ljudi, među kojima je, između ostalih, bio i penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine i borac za cjelovitu BiH Jovan Divjak koji nam je rekao:

"Fra Luka je bio humanista i čovjek koji je poštovao i cenio drugog i čovek koji je svojim odnosom prema BiH, ne samo u ratu, pokazao da ima viziju Bosne i Hercegovine, zemlje jednokopravnih naroda, građana, religija, jezika i svega onoga što je BiH isticalo stotinama godina pre. Bio je moralan i ponosan. Imao je jasan stav da BiH mora biti jedinstvena."


Od fra Luke su se oprostile i Sarajlije, njegovi prijatelji, intelektualci, ali i političari. Među njima je bio i predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž koji se za Oslobođenje osvrnuo na fra Lukin lik i djelo:

"Fra Luka je bio veliki individualac, ali i humanista, čovjek koji je bio predan svojoj vjeri i ovoj zemlji. Borio se za univerzalna i ljudska uvjerenja. Iza sebe je ostavio duboku intelektualnu baštinu, ne samo vjerskog nego i znanstvenog karaktera."


Komemorativni skup povodom smrti fra Luke Markešića u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća i Samostana Sv. Ante će biti održan sutra, [13.08.], u amfiteatru Parlamenta FBiH.


(Oslobođenje)