Tačno mjesec dana od historijskog 16. maja 2020. kada je Sarajevo „opet polomilo zube fašizmu“, mjesec dana otkako je Sarajevo „pokazalo svijetu, jer sebi i ne mora, da je antifašistički centar regiona“, mjesec dana otkako su istaknuti kulturni radnici ovog grada poručili svakom fašizmu, a ustaštvu pogotovo, kako u ovom gradu „neće proći“, mjesec dana kako su političari i intelektualci održali lekciju svima onima koji grad Sarajevo žele zagaditi spomenom na bilo koje i bilo kakve sluge fašističkih režima, mjesec dana nakon što je „Sarajevo pokazalo da je antifašizam svjetonazor, odgoj, da je on u DNK svakog pravog Sarajlije“...

... skupština Kantona Sarajevo nije usvojila inicijativu za promjenu naziva ulica i ustanova po ličnostima povezanim sa fašističkim režimom (a puno je takvih sa svojim ulicama u Sarajevu), a koju je danas podnio šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Igor Stojanović.

Za usvajanje inicijative je glasalo 15 zastupnika od 35 koliko ih broji Skupština. Stranke SDA i NIP nisu bile za usvajanje inicijative. Opširnije na Al Jazeera Balkans.


Prometej.ba