Saudijski tinejdžer Ali Muhamed Al-Nimr je osuđen na ovakvu groznu smrt u Saudijskoj Arabiji na temelju optužbi za koje aktivisti kažu da su politički motivirane.

Naime, 2012. godine Ali Muhamed Al-Nimr, tada 17-godišnjak, uhićen je u pokrajini Qatif pod sumnjivom optužbom da je sudjelovao u prosvjedima i nezakonito posjedovao oružje. International Business Times piše kako nikada nisu postojali dokazi da je Ali Al-Nimr zaista imao vatreno oružje.

Nakon što je uhićen, Al-Nimr je držan je u zatvoru i nije smio razgovarati s odvjetnikom. Britanska skupina za pravnu pomoć Reprieve tvrdi da je Al-Nimr podvrgnut mučenju i da je tako iznuđeno njegovo priznanje. Zatvoreni žalbeni postupak, na kojeg Al-Nimr nije bio pozvan i održao se bez njegovog znanja, odbacio je bilo kakvu mogućnost da je narušen pravni sustav i nije spriječio egzekuciju.

"Nitko ne bi trebao proći kroz iskušenja koja je preterpio Ali, kroz mučenje, prisilno 'priznanje' i nepravedni, tajni proces na kojem je donesena ovakva presuda", rekla je Maya Foa, direktorica udruge Reprieve.

Ali Muhamed Al-Nimr je po mnogima osuđen na smrt samo iz razloga što je njegov ujak šiitski klerik, šeik Nimr Al-Nimr, poznati kritičar saudijske dinastije koji bi trebao biti pogubljen u četvrtak.

"Ali Al-Nimr je bio je ranjivo dijete kad je uhićen i njegova presuda se očito temelji na mržnji vlasti prema jegovom ujaku", za portal Worldmic.com je izjavila Maya Foa.

Saudijska Arabija je jedna od posljednjih svjetskih apsolutističkih monarhija, a njen je pravni sustav dugo je kritiziran kao proizvoljan i nepravedan. Dok većina zemalja odustaje od smrtne kazne, Saudijska Arabija čini suprotno. Nakon dolaska na vlast novog kralja Salmana, pogubljenja su se uvećala do te mjere da je Ministarstvu državne službe objavilo službenu obavijest kako traži "kvalificirane krvnike".

Saudijski režim ima oštar stav prema političkom i vjerskim neslaganjima, ali je licemjeran jer zatvara i rehabilitira uglavnom sunitske teroriste, od kojih su mnogi priznali da žele napasti Sjedinjene Države i samu Saudijsku Arabiju. Zatvori koji provode "rehabilitacijski" tretman za sunitske "teroriste pokajnike" za zatvorenike imaju tuševe s pogodnostima poput skupe hrane i pranja rublja.

"Bez programa, tisuće onih koji su pušteni bi završili u terorističkim organizacijama",izjavio je Mansour Al-Turki, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Saudijske Arabije.

Drugačiji tretman koji je rezerviran za Alija Muhameda Al-Nimra, međutim, pokazuje dvostruku liniju saudijske tolerancije.

"Saudijska Arabija je jedna od zemalja koja ubija većinu ljudi u svijetu, često nakon što su bili mučeni tijekom ispitivanja ili nakon nepoštenih suđenja. Prilično je šokantno da je ta osoba bila osuđena kao maloljetnik, a sada treba biti pogubljen", izjavila je službenica britanske udruge Alice Gillham.

Vehabijska kraljevina je 2013. odlučila smanjiti broj odrubljivanja glava i razapinjanja, te umjesto takvog načina izvršenja smrtne kazne promicala "jednostavna smaknuća", poput vješanja ili strijeljanja osuđenih na smrt, uglavnom zbog straha od mogućih posljedica na javno mnijenje u svijetu, tako da posljednji slučaj odrubljivanja glave i raspeća seže u 2013. No, ovom prilikom upotreba ove barbarske prakse služi kao jasna poruka protivnicima saudijskog režima.

Broj odrubljivanja glava bez raspeća je znatno povećan u ovoj godini u odnosu na 2014. godinu. Saudijski režim je također bio prisiljen povećati broj krvnika koji će provoditi dekapitacije.

Organizacije za ljudska prava navode da je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza 2015. godine najmanje 130 zatvorenika bilo podvrgnuto smrtnoj kazni, od kojih više od polovice za kaznena djela koja ne zadovoljavaju kriterije "najtežih zločina" kojima se pravda korištenje smrtne kazne.

No, unatoč barbarskim metodama, saudijski režim uživa zaštitu zapadnih vlada, prije svega Sjedinjenih Država i Francuske, koje su, između ostalog, njihov glavni dobavljač oružja, posao vrijedan milijarde dolara.

Izvor: altermainstreaminfo.com.hr