Refik Lendo. Izvor fotografije: N1


Deceniju unazad, što je skoro period i vladanja SDA u Vladi FBiH s Novalićem na premijerskom mjestu, SDA ponavlja mantru o učešću u vlasti s HDZ-om, iako nikad nije izabrana nova Vlada, kao načinu da ostave državu funkcionalnom. Sve vrijeme SDA ponavlja kako su blokade mehanizmi rušitelja države. Jednak stav SDA je imala i na državnom nivou u provođenju vlasti s SNSD-om, gdje je blokade od strane SNSD-a nazivala rušenjem i rastakanjem države.

Danas je SDA ta koja blokira izbor Vlade FBiH, iako nemaju parlamentarnu većinu da bi obezbijedili svoju Vladu. Cilj je oslabiti Osmorku, pronaći pukotine i dugotrajnim iznurivanjem procesa uništiti tuđi koalicioni kapacitet. Ukratko, nakon mešetarenja u prikupljanju 13 delegata u Domu naroda FBiH, SDA je nastavila isti modus operandi.

Ipak, poslije blokada koje je danas otpočeo Refik Lendo, iako su stranke osmorke konstruktivno glasale za sve kandidate za članove predsjedništva Federacije BiH, pokazalo se da ne postoji suštinska razlika između blokada s jedne ili druge strane.

SDA je prepisala Dodikov model rastakanja države, da bi dobila svoje pozicije moći, baš onako kako Dodik želi otcijepljenu RS da bi zadržao i povećao svoju moć. SDA ne želi izgubiti vlast jer bi duže izbivanje iz vlasti i gubitak OSA-e mogao značiti procesuiranje funkcionera SDA, a Dodik želi secesiju da bi izbjegao procesuiranje pred pravosudnim organima. U oba slučaja država je blokirana zbog nekih drugih interesa.

Međutim, potezi koje povlači SDA mogle bi olakšati posao i Visokom predstavniku, koji sada ima jasnu sliku ko blokira uspostavu vlasti u FBiH. Dosad je to bio HDZ BiH, a sada je to SDA. Schmidt je donio odluke koje su trebale odblokirati ondašnje procese, a sada je pred izazovom da odblokira ovdašnje procese. Suspenzija demokratije koju zastupa SDA najbolje odgovara Miloradu Dodiku, koji neprestano ponavlja kako je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna država i da se treba raspasti. Lendo, odnosno SDA, je trenutno ključni faktor nefunkcionalnosti.

U narednim danima biće mnogo prilika da se ponove stavovi da tri nacionalizma jesu jednaka; samo je trebalo doći u priliku da se uzdrma vlast SDA, pa da dvodecenijsko negiranje takve tvrdnje padne u vodu preko noći.


Suad Beganović, Prometej.ba