Izvor: coe.int

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlementa Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić predstavila je javnosti šokantne fotografije zlostavljanja u dječjem zavodu u Pazariću, te je na sjednici parlamenta održanoj 20. studenog podnijela inicijativu da se pitanje Zavoda uvrsti među točke dnevnog reda kako bi zastupnici o tome raspravljali i donijeli određene zaključke.

Kako je Ćudić predstavila, u zavodu u Pazariću djeca su vezana, primaju lijekove koji su zabranjeni za djecu ispod 12 godina. 47 djece noći sa jednom odgajateljicom, pod sedativima, koja nema stručnu spremu za taj posao. Inicijativa kojom bi se ovome stalo u kraj odbijena je od strane vladajuće većine.

Zastupnici koji su glasom protiv ili suzdržan glasali protiv uvrštavanja na dnevni red izvještaja o stanju u Zavodu u Pazariću su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH), Demokratske fronte Željka Komšića (DF-GS-Željko Komšić: BiH pobjeđuje), Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) i nekolicina nezavisnih zastupnika.

Istaknimo imena nekoliko tih ljudi:

Asim Kamber, Sebija Izetbegović, Salmir Kaplan, Melika Mahmutbegović, Kenela Zuko, Dario Knezović, Josip Martić, Delfa Dejanović, Petar Galić, Luka Faletar, Boro Krišto, Munib Jusufović, Dževad Adžem, Ahmed Džubur.

Tako, dakle, u praksi izgleda borba za državu i za narod.

Dva dana prije, u sarajevskoj općini Centar zastupnici SDA, DF-a, GS-a, SBB-a i čovjek koji je po zanimanju Miro Lazović na još jednom primjeru su pokazali što znači biti „patriota“. Na sjednici Općinskog vijeća oni su glasali da se Centralnoj banci proda dio parka Hastahana, jednog od rijetkih preživjelih parkića u tom dijelu grada i u Sarajevu uopće. Sve to usprkos višemjesečnim protestima i protivljenju građana.

Ispod floskula o apstraktnoj državi i narodu kriju se bešćutnost, nemoral i interesi krupnog kapitala.

Prometej.ba