Otvoreno svrstavanje Huseina Kavazovića, reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH, na stranu Stranke demokratske akcije i Bakira Izetbegovića u praktički već započetoj kampanji za oktobarske izbore, može iznenaditi samo naivnije ljude ili one koji nisu nimalo upoznati s osnovnim činjenicama iz posljednja tri desetljeća bosanskohercegovačke povijesti. SDA je praktički od početka funkcionirala kao političko krilo Islamske zajednice, a po dolasku Kavazovića na poziciju reisa stvari su postale još i jasnije nego prije.

I prije četiri godine je Islamska zajednica uložila svoje kapacitete u predizbornoj kampanji SDA te su – velikim dijelom njezinom zaslugom, kako se objelodanilo – u Predsjedništvo izabrani Džaferović i Komšić. Danas, kada su pozicija SDA – i u Kantonu Sarajevu i uopće u državi – i pozicija dvojice kandidata za Predsjedništvo iza kojih stoji religijsko-političko-obavještajni aparat (SDA-IZ-OSA) neizvjesnije nego ranije, Islamska zajednica – kao jedan dio tog aparata – samo se otvorenije i transparentnije, bez rukavica, uključila u političko agitiranje.

Mnogi su skloni to tumačiti kao zloupotrebu religije u političke svrhe. Problem zahtijeva širu raspravu, ali ukratko, religija je politička činjenica prve vrste. Ona želi praviti ili transformirati društvo po svojoj mjeri, nametati svoja partikularna pravila i interese kao društvene norme, tj. nametati „božji zakon“ kao društveni zakon, te je sasvim logično da podržava onu stranku koja provodi njezin program. S obzirom da Islamska zajednica u BiH ima dva temeljna aspekta - vjerski (islamski) i nacionalni (bošnjački), ona onda daje podršku partijama koje najbolje provode njezin vjerski i nacionalni program, a to su SDA i DF. Promatrati je kao nešto izvan spomenutog interesnog aparata izraz je vjerničke naivnosti i temeljnog nepoznavanja društvenih procesa i odnosa moći.

Rješenje bez kojeg nema zdravog društva jest sekularizacija, laicizacija i oduzimanje političke moći religijama. Međutim, od toga smo u Bosni i Hercegovini mnogo dalje nego od Evropske unije i NATO saveza.


Prometej.ba