Ističe kako su Islamisti uklonili sve neodjevene lutke u izlozima dućana, jer ih smatraju seksualno provokativnima. Pripadnici skupine al-Nusra Front, produžnice Al-Qaede, zabranili su ženama i da nose hlače, preferiraju crni veo od glave do pete. Reporter ističe kako je ovaj grad na rijeci Eufrat pravi model kako bi život u Siriji mogao izgledati ako Assad padne i Islamisti preuzmu vlast.


Od svih pobunjeničkih skupina, pripadnici al-Nusra Fronta najučinikovitija su borbena sila na terenu. Za njih je smrt u borbi oblik mučeništva, ističe. Svakim danom Al-Nusra postaje sve istaknutija frakcija pobunjeničkih snaga i broj im kontinuirano raste.


Vladine snage grad Mayadin napustile su u studenom prošle godine, gotovo polovica stanovništva tada je pobjeglo, oni koji su ostali sada žive pod upravom al-Nusre, Sirijske Slobodne Vojske, lokalnih milicija i plemenskih skupina koje su grad podijelile na feude. Drugim riječima, grad je nazadovao oko pola tisućljeća.


Naoružani muškarci s dugim bradama patroliraju ulice i provode implementaciju stroge interpretacije Islama. Alkohol je zabranjen u svim dućanima. Dnevna religijska predavanja organizirana su za djecu. Nakon predavanja dobiju jednu štrucu kruha. Jedan mladi dječak ispričao je za Reuters kako ih uče o molitvi, o ulozi žena, poligamiji u braku i džihadu protiv "Assadovog alawitskog režima". Stanovnici ističu kako kontrolu drži oko 8,000 militanata.


Al-Nusra zauzeli su lokalne izvore nafte i silose žita. Resursi daju im moć jer ih je na ulicama Mayadina prodaju po izuzetno višoj cijeni. Informacije govore kako trguju i sa svojim neprijateljima, kada je gotovina u pitanju, pravila postaju drugačija. Stanovnici ističu kako al-Nusra prebacuje sirovu naftu u velikim tankerima u grad Deir al-Zor, oko 45 kilometara sjeverno, gdje su još uvijek sirijske vlasti u kontroli. Lokalne vlasti imaju kroničan nedostatak pa su primorane kupovati naftu od Al-Nusre.


Stanovnici Mayadina već su naučili da se trebaju kloniti al-Nusre jer su njihove jedinice i dalje česta meta zračnih napada sirijske vojske. Stanovnici ističu kako u gradu vlada potpuni kaos i nedostatak sigurnosti i reda. Pljačke i provale česta su pojava. Unatoč tome, pojedini fanatični mladići od 19, 20 godina, pridružuju im se u "borbi protiv režima". Jedan od njih, 20-godišnji Yamen, student matematike, ističe: "Oni se žele boriti protiv režima, Al-Nusra su zadnja šansa za Siriju". No teško je vjerovati da većina stanovnika Sirije, bez obzira na religijsku i sektašku pripadnost, žele da im zemlja i životi postanu preslika nazadnog režima koji je na snazi u Mayadinu.


Pravo stanje na terenu od sada i u "mainstream" medijima


Ova priča koju donosi reporter Reutersa samo je jedna u nizu. Na gotovo svim mjestima i manjim gradovima koji su pali pod kontrolu pobunjenika, uspostavljen je strogi islamistički režim. Od početka sukoba slušamo kako "ekstremisti" čine samo manji dio pobunjeničkih snaga, no zašto se onda na "oslobođenim" dijelovima zemlje nigdje ne nazire ta navodna liberalna demokracija za koju se tobože bori većina pobunjenika?


Naravno, ovo je retoričko pitanje, priča o "oružanoj borbi za demokraciji" samo je adekvatno složena mantra koja se servira u medijima. Ipak, objava ovakvog drugačijeg pogleda na situaciju na terenu u jednom utjecajnom mediju kao što je Reuters, pokazuje da se događaju nekakva "promišljanja" oko cjelokupnog angažmana u cilju rušenja sirijske vlasti. Ovakvih priča bilo je i ranije, no "mainstream" je sve do sada uporno ignorirao iste. Zašto se sada, polako, stvari po tom pitanju mijenjaju? Zato jer postaje sve očitije da pobunjenici gube rat i sve prognoze "kada će Assad pasti" - a bilo ih je zaista mnogo - pokazale su se netočnima.


Mnoge zemlje priznale su pobunjenike kao "jedine legitimne predstavnike sirijskog naroda", pitanje je da li većina njih uopće zna koga su zapravo priznali? Ovakvi i slični tekstovi, koji se zadnjih dana pojavljuju na stranicama najčitanijih medija, možda im pojasne tko su im novi formalni partneri.


Izvor: Advance.hr | Reuters