Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu prema definiciji bi trebao da bude krovno studentsko predstavničko tijelo. Međutim, mandatno trajanje rukovodstva SPUS-a je isteklo još u aprilu prošle godine, a Skupština SPUS-a trebalo je da bude sazvana po isteku mandata kolektivnog rukovodstva što do sada nije učinjeno te se ono nalazi u tzv. tehničkom mandatu (više o tome možete pročitati u tekstu „SPUS praktično ne postoji – oteo ga predsjednik, koji to više nije“). Zbog pasivnosti i manjka interesovanja samog rukovodstva SPUS-a, predsjednici/e drugih studentskih asocijacija UNSA zahtijevali su organiziranje Skupštine. Upravo to je bio povod za elektronsku sjednicu krovnog predstavničkog tijela studenata koja je održana 8. januara 2019. godine. Na toj elektronskoj sjednici predložen je sljedeći Dnevni red:

1.Utvrđivanje Zahtjeva Predsjedniku Skupštine za sazivanje Skupštine SPUS-a

2.Usvajanje Odluke o prihvatanju Vijeća studenata Filozofskog fakulteta, u punopravno članstvo SPUS-a

3.Usvajanje Odluke o utvrđivanju broja delegata za Skupštinu SPUS-a u mandatnom periodu 2019/2020. godine.

4.Usvajanje Odluke o obrazovanju Izborne komisije

U Zapisniku te elektronske sjednice, koji ćemo vam dostaviti u potpunosti na fotografijama, naveden je broj delegata koji studentske asocijacije, zavisno od fakulteta trebaju predložiti. Filozofski fakultet je dobio pravo na tri delegata. Koji je bio kriterij za određivanje broja delegata u odnosu na navedeni fakultet, nije navedeno. Također, da biste imali pravo glasa na samoj Skupštini SPUS-a, odnosno da biste bili delegat, morate uplatit 5 KM na račun Studentskog parlamenta UNSA. U daljnjem tekstu Zapisnika elektronske sjednice navodi se Zahtjev Vijeća studenata Filozofskog fakulteta za prijem u punopravno članstvo SPUS-a, te da se prema tome to Vijeće prima u punopravno članstvo SPUS-a.

Prema informacijama navedenim u ovoj Odluci, postavlja se pitanje o kakvom Vijeću studenata Filozofskog fakulteta se ovdje radi? Ko čini to Vijeće? I ko su njegovi predstavnici? Očekivan odgovor bi bio da je to Vijeće studenata Filozofskog fakulteta studentska organizacija Filozofskog fakulteta koja zastupa i predstavlja interese studenata, no ona to nije. Predstavnička organizacija studenata na Filozofskom fakultetu UNSA je STAFF odnosno Studentska organizacija Filozofskog fakulteta, koja je jedini pravno-legalni i legitimni predstavnik studenata ovog fakulteta. Ta studentska organizacija (STAFF) registrovana je u Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo, shodno tome njena autonomnost ne može biti dovedena u pitanje. Informaciju o postojanju STAFF-a i nepostojanju Vijeća studenata Filozofskog fakulteta možete provjeriti na web-stranici Ministarstva pravde Kantona Sarajevo na sljedećem linku mpu.ks.gov.ba, ukucavši puni ili skraćeni naziv studentske organizacije.

Ukoliko iz znatiželje pokušate saznati nešto o takozvanom Vijeću studenata Filozofskog fakulteta pronaći ćete informacije u sljedećim medijskim člancima (klix.ba i faktor.ba) u kojima možete pročitati koje su to aktivnosti fiktivnog Vijeća, na čijem je koordinatorskom čelu Lamija Ugarak – studentica Filozofskog fakulteta UNSA. Zbunjeni pojavom druge fiktivne studentske organizacije na istom fakultetu, predstavnici STAFF-a odlučili su da ju kontaktiraju, ali njen odgovor je do zaključenja ovog teksta izostao.

Šta je Vijeće studenata Filozofskog fakulteta? Zašto nije registrovano u Ministarstvu pravde na kantonalnom ili federalnom nivou? Kako se tzv. Vijeće studenata Filozofskog fakulteta može primiti u punopravno članstvo SPUS-a, a da se prethodno nije utvrdilo i provjerilo zakonito postojanje tog Vijeća? Zašto ga čini samo jedna osoba? Zašto mu se ne može ući u trag osim privatnom porukom koordinatorici čije je ime navedeno u sredstvima javnog informisanja? Zašto se neko predstavlja u ime studenata/ica Filozofskog fakulteta, a pritom je neligitiman? Koji je cilj osnivanja ovog vijeća? I kako je moguće da o radu jedne studentske organizacije nisu upoznati studenti fakulteta koje ona predstavlja, pa čak ni Dekanat Filozofskog fakulteta?

Ovo su samo neka od pitanja na koja tražimo odgovore od odveć politiziranog rukovodstva Studentskog parlamenta UNSA. Potrebno je također napomenuti da smo uputili dopis i e-mail SPUS-u u kojem smo problematizirali nepostojanje Vijeća studenata Filozofskog fakulteta. SPUS je odgovorio na e-mail, ali nažalost u tom e-mailu se ne nalazi nijedan odgovor na naša postavljena pitanja, nego ciljano nelogičan zaključak da se radi o inicijativi STAFF-a za ponovno aktiviranje u SPUS-u (potpuni tekst e-mailova dostavljamo na fotografijama). Zvanično su obaviještene i studentske asocijacije UNSA o nelegalnom postupanju i mistificiranju STAFF-a koje je provelo fiktivno Vijeće u suradnji sa SPUS-om.

Ostaje nam da zaključimo samo jedno: Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) želi da organizuje Skupštinu kako bi se tradicijski nastavilo postavljanje stranački podobnih predsjednika koji će nastaviti širenje transgresije kroz svoje pozicije moći. Da bi se to postiglo, novom predsjedniku/ci je potrebno je što više glasova. Uzmimo u obzir da STAFF od osnivanja, od 2014. godine nije član SPUS-a, te je tim činom apsolutno indiferentan prema toj klimi koja vlada, SPUS je odlučio da falsificira, odnosno ukrade, tri glasa koji pripadaju studentima Filozofskog fakulteta i u ime Filozofskog fakulteta glasa za stranački podobne.

Fiktivno vijeće je bilo sredstvo do njihovog cilja; odlučili su prekršiti zakon, negirati postojeću i pravno-legalnu Asocijaciju, vjerovatno računajući da se ti glasovi, bez ičijeg opažanja, mogu pronevjeriti. Ovakve aktivnosti nas još više učvršćuju u našoj odluci, te i dalje odbijamo članstvo u SPUS-u. Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF) će nastaviti raditi na poboljšanju kvalitete studiranja na Filozofskom fakultetu i naš cilj je da se bavimo samo studentskim standardom i praksom. Dekanat Filozofskog fakulteta je obaviješten o novonastaloj situaciji. Oštro osuđujemo ovakve vidove malverzacija, pa shodno tome upozoravamo i na zakonski potpomognuta krivična gonjenja koja su moguća u slučaju lažnog predstavljanja.

Također, ovom prilikom pozivamo sve studente i studentice Univerziteta u Sarajevu da prisustvuju Skupštini SPUS-a jer će svojim prisustvom, nadamo se, spriječiti daljnje malverzacije koje će se činiti u vaše i naše ime.

Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF)

*