Uvredljiva Piñerina zamjena kabineta (Sebastián Piñera je predsjednik Čilea) nije bila ni blizu da smiri vode sistema koji truli više od trideset godina, piše laizquierdadiario.

Sada se na hiljade prosvjednika sazvanih za veliki utorak kako bi opkolili La Monedu (zgradu predsjedništva) nalazi na Paseo Bulnes i na okolnim ulicama.

Deseci hiljada spuštaju se niz Plaza Italia prema La Monedi.

Pod snažnom represijom vojnih snaga, hiljade mladih, žena i radnica i radnika odlaze sa posla kako bi izašli na proteste.

U gradovima kao Antofagasta ili Valparaiso hiljade studenata i učenika, posebno srednjoškolaca pozivaju i na masovnim skupštinama odlučuju o tome da započnu zauzimati svoje prostore kako bi napravili organiziraniju borbu.

Danas oni koji su izašli na proteste u cijelom Čileu dobivaju još jednu vladu nitkova, s promjenom kabineta, što znači samo gutljaj vode jednoj istinskoj zombi vladi. Ali, ona neće pasti sama. Morat će ju zbaciti snaga radnika i radnica, žena, mladih, penzionera, studenata i učenika, jer njen pad znači uspostavljanje Slobodne i suverene ustavotvorne skupštine kroz aktivni opći štrajk i mobilizacije.


Piñera: Želim zahvaliti na predanom radu karabinjera, istražnoj policiji Čilea i također čileanskoj vojsci

Prije dolaska UN-ovih promatrača za ljudska prava, Sebastián Piñera naglasio je ulogu policije i oružanih snaga tijekom svog govora o promjeni kabineta vlade.

Piñera nastoji spasiti glavu promjenama koje nisu ništa više od mahinacija sa novim kabinetom. Dok podiže vanredno stanje od ranih sati od ponedjeljka pozivajući na „normalnost“, nastoji manipulirati situacijom sa novim zamkama i prevarama. No bijes stanovništva u cjelini je takav da samo 14 posto ljudi podržava vladu, prema istraživanju Plaze Cadem, dok gotovo 80 posto odbija njegovu vladu. Ta promjena vlade je uvreda za stanovništvo u kontekstu masovnih mobilizacija koje su sazvane za ovaj utorak, a štrajk u cijeloj državi za srijedu, 30. oktobar.

Ovaj ponedjeljak, misija UN-a s grupom od tri stručnjaka istražit će eventualna kršenja ljudskih prava tijekom nedavnih prosvjeda u ovom socijalnom buntu.

Društvenim mrežama kružile su razne pritužbe za kršenje prava osoba pritvorenih od strane vojske i policije, gdje postoje izvješća o ubojstvima, mučenjima i silovanjima tijekom vanrednog stanja.

Prema podacima koje je prikupio Državni institut za ljudska prava (INDH) tijekom promatranja demonstracija, od 17. oktobra do danas (11:30), ukupno je ozlijeđeno ili hospitalizirano ukupno 1132 osobe. Pored toga, ukupan broj zatvorenika tijekom ovog tjedna prosvjeda je 3243 osobe, koje su dužnosnici INDH-a intervjuirali u 93 policijske postaje.

Prometej.ba/laizquierdadiario.cl