Usprkos skaradnim etiketama kojima je Sveta stolica čašćavana u uratku čiji je Nikolić recenzent, njegov susret sa novim poglavarom Rimokatoličke crkve prošao je u prijatnom ćaskanju. Video-snimak s audijencije od dvadesetak sekundi predsednik Srbije je odmah okačio na “tviter”.

 

Ipak, ostalo je zabilježeno da je aktualni šef države bio recenzent četvoroknjižja lidera radikala Vojislava Šešelja koje se bavi Vatikanom: “Vatikan glavno satanino gnezdo”, “Antihristov namesnik zlikovački rimski papa Benedikt XVI”, “Pontifeks Maksimus satanističke crkve Jovan Pavle II” i “Rimska kurija večito žedna srpske krvi“.


seselj knjige

 

Nikolić je predvodio delegaciju Srbije u kojoj su bili ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i savjetnici na Andrićevom vijencu Jasmina Mitrović Marić i Marko Đurić. Delegaciju SPC predvodio je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije ustoličenju pape je prisustvovao muftija Muhamed Jusufspahić.

 

Iako je predsjednik Srbije, uz sadašnjeg lidera SNS-a Aleksandra Vučića, ne tako davne 2006. surađivao kao recenzent Šešeljevog djela “Vatikan, glavno satanino gnezdo”, to mu nije smetalo da zauzme mjesto na platou ispred crkve Svetog Petra.

 

- Ovo je materijalizovanje moje namere da dokažem da je za sve zločine u proteklom ratu na prostoru bivše Jugoslavije glavni krivac rimokatolički papa, kako Jovan Pavle II, tako i njegov naslednik Benedikt XVI, u to vreme poznat kao inkvizitor Racinger - navodi se između ostalog u pomenutoj knjizi.


U uvodnom delu, Šešelj se pohvalio da se materijal o “naslednoj papskoj politici genocida” koji je predao u četiri toma ne može porediti ni sa jednim drugim djelom koje se bavi Vatikanom. To četvoroknjižje nazvao je “najkompletnijim priručnikom za poznavanje ideologije, organizacije, ciljeva i sprovođenja zajedničkog zločinačkog poduhvata”.


| Alo.rs