Sudjelovao sam i u blokadi zgrade u kojoj su parlamentarci, državni uposlenici, strani bankari, guverneri, međunarodne delegacije i drugi žderači narodne muke bili "zatočeni" oko 18 sati. Skupa s Đorđem, Jasnom, Belmom, Vukom, Lukom, Krešom i mnogim drugim prijateljima, među tisućama okupljenih, branio sam da zgradu Zajedničkih institucija napuste oni koji svojom neodgovornošću - usprkos enormno visokim plaćama koje primaju, a koje višestruko premašuju prosječna primanja u BiH - direktno ugrožavaju živote naših najmlađih.


Nažalost, pod pritiskom "specijalaca" i drugih organa reda, morali smo popustiti u ranim jutarnjim satima, pa su parlamentarci i ostali napustili zgradu oko 4 sata ujutro.


Ovi protesti, po mojoj želji, ne bi samo trebali imati cilj da se što prije donese zakon o izdavanju JMBG-a, jer problemi u kojima se nalazi naša zemlja su toliko veliki da se mora na ovaj način vršiti pritisak na 'vladare' i zakonodavce. Problemi u kojima se nalazimo su zajednički većini građana BiH i oni nisu nacionalno podijeljeni. Za stanje u kojem jesmo možemo "zahvaliti" jednako i hrvatskim i bošnjačkim i srpskim političarima, te podjednako svim političkim partijama. Ovi protesti jesu protiv njih, bez razlike. I protestiramo svi koji smo nezadovoljni i to nezadovoljstvo želimo da izrazimo, što bi se reklo bez razlike vere.


U tome kontekstu, potpuno se besmislenim, šizofrenim, huškačkim i jeftino-manipulatornim čine svi pokušaji nekih političkih "predstavnika" srpskoga i hrvatskoga naroda (sds-ovaca, snsd-ovaca, hdz-ovaca i slično) da ova događanja okarakteriziraju, eksplicitno ili implicitno, kao napad na srpske i hrvatske predstavnike ili, štoviše, na srpski i hrvatski narod. 


Navest ću samo jedan primjer. Portparol HDZ1990 Veso Vegar izjavio je za Novinsku agenciju Republike Srpske da "nakon demonstracija i blokade zgrade zajedničkih institucija, Srbi i Hrvati se više ne mogu osjećati bezbjedno u Sarajevu, što je nekome i bio cilj". Ovu njegovu izjavu prenijeli su mnogi tiskani i elektronski mediji u BiH. (Istom prilikom, Vegar je licemjerno izjavio kako smo svi mi, koji smo blokirali izlaz iz zgrade, počinili zapravo krivično djelo, jer smo zatočili ljude i zabranili slobodu kretanja.)


vegar veso

Veso Vegar o ugrozbi


Ovom prilikom želim kazati da su izjave poput Vegarove gnusne laži i manipulacije koje imaju isključivo mrzilačku namjenu i žele još više pojačati ionako jak antibosanski, antibošnjački, antimuslimanski i antisarajevski diskurs koji je prisutan među Hrvatima i Srbima u BiH, i paralelno s time prikriti (su)odgovornost srpske i hrvatske politike za aktualnu situaciju. One nemaju nikakve veze sa stvarnosti ovih protesta niti sa stvarnosti uopće.