Znamo već odavno da je Evropa „stara dama“ kako to već ona sama sebi voli da tepa. No, isto tako već odavno slutimo da je zapravo reč o „matoroj matroni“ prevejanoj i pokvarenoj, a i kako bi drugačije?

Njeno unutarnje biće se savršeno uklapa u slike onih bordela Tuluza Lotreka i mušterija omamljenih apsintom dok im se po krilu meškolje čipkaste, dugačke gaće ženske, Monmartrovske putenosti. Da ima tu u tom bordelu uzbudljivih karaktera, likova, nesumnjivog znanja i intelektualnih opaski omamljenih opijumskim dimom, svežih dojki, belih, tamnih, žutih, svih boja i rasa, koje se nestašno poturaju raznoraznim, opuštenim i samodopadnim brkovima.

Za transformaciju Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića u ,,demokratski“ centar znamo da je projekat (čijeg autora ne znamo), ali je sasvim sigurno da nije njihov. O tome ko je pravi autor tog projekta pod firmom SNS ne znamo ništa sem činjenice da je toplo prihvaćen u Briselu i da je Aleksandar Vučić jedan od najkooperativnijih premijera, gotovo ljubimac u vrhovima tamošnje birokratije!?

Nije za pretpostaviti da g-đa Merkel nije upoznata sa biografijama predsednika i premijera Srbije, no valjda je politički pragmatizam (i onaj projekat o kome ne znamo ništa) prihvatio da desna i leva ruka Haškog optuženika Šešelja budu ,,razumna“ opcija za Srbiju!?

To i jeste funkcionisalo poslednjih godina, čak šta više, i samo protagonisti (i autori?) su nesumnjivo iznenađeni efikasnim rezultatima projekta.

No, šta sad?

Mislim, krajem marta biće izrečena presuda u Haškom tribunalu Vojislavu Šešelju. Posle toliko godina, nije razumno očekivati oslobađajuću presudu. Ukoliko se to dogodi….šta tad?

Prvo, ovde u Srbiji. Osuđujuća presuda Haškog tribunala lideru radikala oduzima mogućnost Nikoliću i Vučiću tako radikalnu ideološku ,,transformaciju“ na koju svako ima pravo. Sada bi to bilo nemoguće, jednostavno, iako ne - optuženi (te time i neosuđeni) njih dvojica bi čak i u Srbiji morali da budu ultimativno odstranjeni sa svih javnih funkcija samom činjenicom da su bili (i učestvovali) aktivno u presuđenim ratnim zločinima svog lidera.

Ipak, budući da je reč o Srbiji, pomenuta dvojica bi se verovatno ,,snašli“ i uzimajući u obzir nesumnjivu i ubedljivo većinsku podršku nesrećnih (i odgovornih) građana, gotovo je izvesno da bi ostali na funkcijama, tim pre što će to potvrditi i rezultati predstojećih izbora.
No, šta je sa starom Matronom? Hoće li ona pred osuđujućom presudom Vojislavu Šešelju, tamo iz svog budoara ispunjenim post-renesansnim orgijanjem, samo namignuti Tomi i Vučiću?!

Mislim da hoće.

Branislav Guzina/Prometej.ba