Moj osvrt povodom Antidaytonova pohoda Kraljevoj Sutjesci 30. 10. 2016. izazvao je brojne reakcije. Ponajviše je zapalio Antidaytonovce, čak dotle da su na svoj facebook profil stavili fotografiju dvojice ubijenih franjevaca fojničkog samostana i popratili je s bezočnom lažju da su je uzeli iz moga teksta. Poruku sam razumio, ali me ona uopće nije uplašila niti zabrinula. U tekstu sam bio posve jasan, a iskrivljena čitanja Antidaytona i svih drugih medija ne mogu se temeljiti na nejasnoći, već na njihovim usmjerenostima i učitavanjima, kako se kome snije. Na internet stranice odlazim samo kad me netko na nešto upozori. Svjestan sam da je to, kako je danas opće utvrđeno, svjetski zid po kojem piše tko što hoće. Oni koji stalno listaju po svim vrstama elektronskih medija upozoravali su me i na ono što Antidaytonovci pišu. Valah baš svašta pišu i vjerujem da nisu jedini.


Upravo sam upozoren da je netko kraljicu Katarinu umotao u šahovnicu i podigao Antidayton na noge koji svu svoju huju prazni na mojoj malenkosti. Jadan sam ti i kukavan. Sve što sam napisao povodom Antidaytonova pohoda u samostansko dvorište i u vrijeme u koje je to učinio, jednako mislim, ni više ni manje, i o onom, ma tko bio, koji je umotao kraljicu Katarinu u šahovnicu. To je ista kategorija gluposti, ideologiziranosti i primitivizma. Umjetnik je izradio kip kraljice Katarine po svojim vizijama i umjetničkom nadahnuću. Pokušao je estetskim instrumentarijem približiti njezin lik s punim znanjem da će njegovo djelo biti javno izloženo. Nažalost, statua kraljice Katarine je postala lakmusov papir koji zorno pokazuje društvenu zatrovanost i podijeljenost u Bosni Hercegovini. Svako malo Katarinin lik presvlače sad u jedan, sad u drugi, sad u treći fistan. Jedni joj stavljaju hidžab, drugi ljiljane, a treći šahovnicu.


Neutralan promatrač sa skromnim poznavanjem prošlosti i sadašnjosti Bosne i Hercegovine lako će u svim presvlačenjima kraljice Katarine prepoznati instrumentaliziranje njezina lika kao kišobrana pod kojim se sakriva niska i providna ideologija. U normalnim društvima se svako presvlačenje javno postavljenih statua smatra skrnavljenjem i kažnjivim djelom. Kod nas je to dokazivanje patriotizma. Svi oni koji postavljaju nekakve svoje fistane kraljici Katarini shvaćaju Bosansko Kraljevstvo, ako ga uopće shvaćaju, tako kao da je ono zaspalo opijeno slavom i prespavalo 550 godina. Kad se probudilo i saznalo koliko je dugo spavalo, zamolilo je bošnjačku i hrvatsku komponentu da zavijore svojim fistanima i tako mu otjeraju mamurluk da bistre glave nastavi putem slave. Ponovno ističem da to vodi unazad. Zato svima vama koji oblačite kraljicu Katarinu u svoje fistane želim sretan put unazad, sve do ameba.


Fra Stjepan Duvnjak / kraljeva-sutjeska.com