Svoju prvu pripovijetku, Put Alije Đerzeleza, Ivo Andrić objavio je prije stotinu godina, 1920. Neveliku knjižicu, tek dvije stranice preko mjere od 49 koja je prema današnjim UNSECO-ovim kriterijima minimum da se izdanje smatra knjigom, objavio je veliki beogradski izdavač Svetislav Cvijanović. Očigledno, znao je što ima u rukama, premda je autor, sve do tada poznat kao izraziti meditativni liričar, na samome početku svojega pripovjedačkog puta.

U opsežnoj Andrićevoj bibliografiji ovo je jedinstvena knjiga i predstavlja raritet, jer je potpisana autorovim krsnim imenom Ivan. „Pa ne znam ko mi nadjenu novo ime Ivan (?!) kad se ja i kao pisac i kao ukazno lice pišem Ivo”, pisao je Andrić tada u pismu Cvijanoviću.

Stogodišnjicu prvoga objavljivanja Puta Alije Đerzeleza Zavičajni muzej Travnik, u čijem je sastavu Memorijalnu muzej Rodna kuća Ivo Andrić, obilježio je obljetničkim izdanjem pripovijetke, koje izgledom korica i nekim drugim grafičkim rješenjima oponaša prvo izdanje knjige. Izdanje je financirala GS-Tvornica mašina Travnik.

Na dan kada je Ivi Andriću dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 1961. godine, 10. decembra, datum koji Zavičajni muzej Travnik svake godine obilježava prigodnim programom i događajem. Ove godine, umjesto javne promocije knjige Put Alije Đerzeleza, iz Muzeja je čitalačkoj publici i javnosti odaslana vijest o njenom izlasku.

Prilog obljetnici i datumu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću je i izdavanje prigodne filatelističke koverte i poštanskog žiga, nastalih u suradnji Zavičajnog muzeja Travnik i Društva filatelista i kolekcionara Travnik.

ivanlovrenovic.com