Odmah nakon što je velika skupina stranaka sa sjedištem u Sarajevu, a koje uglavnom djeluju u opoziciji spram saveza koji čine Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića i Demokratska fronta Željka Komšića, objavila da je njihov zajednički kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva SDP-ovac Denis Bećirović, iz propagandnog stroja SDA-DF krenulo se u sijanje straha, diskvalifikaciju Bećirovića i objašnjavanje „nužnosti“ da Bošnjaci ne glasaju za Bećirovića, kako bi u Predsjedništvo mogli biti izabrani Bakir Izetbegović i njegov pobočnik Željko Komšić.

Tako Komšićev i Izetbegović propagandist, notorni Reuf Bajrović, koji je posljednjih nekoliko godina na poziciji jednog od glavnih propagandista bošnjačkog nacionalizma i šovinizma i sijača mržnje prema Hrvatima i Srbima u BiH, a koji sve češće u svojim društveno-mrežnim objavama priziva i rat, odmah je izašao sa znakovitim tvitom koji kaže: „Podržava SBB Denisa da bi onemogućio SDA da pomogne Komšiću. Dakle ujedinili se da ustvari spriječe Komšića.“

Podjednako notorni Dženan Đonlagić iz DF-a je gostujući na N1 televiziji krenuo u ponavljanje starih mantri kako treba izabrati Komšića e da bi opet u Predsjedništvu BiH bilo „2:1 za BiH“, očito smatrajući – kao i do sada, sve u skladu s nacionalističkim narativom koji zastupa – da je svejedno ko će biti bošnjački član Predsjedništva, dakle da je svejedno što će to biti Izetbegović, te da se treba koncentrirati na biranje hrvatskog člana Predsjedništva.

Sa istom pričom je u isto vrijeme izašao i Avdo Avdić, odrađivač novinarskih poslova za potrebe osovine Izetbegović-Komšić.

Jasmin Mulahusić, miljenik SDA vrhuške, religijski ekstremist s prebivalištem u Luksemburgu i jedan od najprljavijih SDA-ovih internetskih jurišnika, koji je prema dokumentima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije svojevremeno bio u vezi s osobama bliskima terorističkoj organizaciji Al Kaida, a koji je bosanskohercegovačkoj javnosti postao poznat po napadima i prijetnjama na novinare, političare, intelektualce i aktiviste zbog čega je jesenas bio i uhapšen prilikom ulaska u BiH, na svojim Facebook stranicama je gore opisanu strategiju izrazio na sljedeći način:

„Trojka i SBB sa Bećirovićem pomažu HDZ-u! Nije cilj toliko srušiti Bakira koliko odnijeti glasove Željku Komšiću. Na taj način Izetbegović i kada pobijedi, biće preglasan u Predsjedništvu. Zato svi za Bakira i Komšića! Ide pobjeda inšallah!“

Predsjednica Žena SDA Sarajevo Alma Omerović je u svom zanosu otišla čak i dotle se spomenula džihada. Uz zajedničku fotografiju s bračnim parom Izetbegović, Omerović je napisala:

⚜️Predsjedniče, čist nijjet, vjerničko srce i vizija su garant naše pobjede, ako Bog da ⚜️Izdajnici imaju zajedničkog kandidata - jer im je mržnja i izdaja jedini zajednički cilj oko kojeg su se okupili. Pismonoša Denis Bećirović je izdao Bošnjake u genocidnoj republici srpskoj, izdao bi nas i u državi! Zakonom o prebivalištu je betonirano etničko čišćenje.

#U_pamet_Bošnjaci ☝️ovo je džihad našeg vremena!”

Hoće li kartel Izetbegović-Komšić uspjeti izabrati svoje vođe za članove Predsjedništva BiH, ostaje vidjeti. Ono u što možemo biti sigurni jest da neće birati sredstva da to ostvare. A ukoliko to ostvare, više neće ostati skoro niti jedan normalan čovjek koji bi u društvu napravljenom po njihovoj mjeri želio živjeti.


Prometej.ba