studeni 2

Martinje

Martinje (11. studenog) je dan Sv. Martina, biskupa iz Toursa. Ovaj svetac je prema predaji jednom siromahu poklonio pola svog ogrtača. No danas se na Martinje okreće ovozemaljskim užicima: "krsti" se mlado vino i time se zahvaljuje za uspješnu berbu. U mnogim dijelovima Europe djeca idu od kuće do kuće u potrazi za slatkišima.


studeni 3

Dan reformacije i sjećanje na Martina Luthera

U narodu je ovaj praznik relativno nepoznat, no u protestantskoj crkvi je ovo veliki blagdan. 31. listopada se obilježava dan kada je 1517. crkveni reformator Martin Luther na vrata crkve u Wittenbergu prikucao papir sa svojih glasovitih 95 teza o potrebi reforme Katoličke crkve.

 

studeni 4

 Halloween - trend zahvatio i Europu

Halloween je posljednjih godina postao neka vrsta konkurencije za Martinje. Jer i ovaj praznik obilježava kretanje grupa od kuće do kuće u potrazi za slatkišima. S tom razlikom da se za Halloween svi prerušavaju na temu strave i užasa. Najviše koristi od toga imaju ugostitelji i prodavači kostima.

 

studeni 5

 Protestantski dan pokore i molitve

Dugi niz godina Dan pokore i molitve je bio neradni dan u Njemačkoj. Nekada je protestantsko stanovništvo bilo pozivano na molitvu kako bi se odagnala opasnost od ratova ili epidemija. 1995. Dan pokore i molitve je ukinut kao blagdan i danas se samo slavi u saveznoj pokrajini Saskoj gdje je većinsko stanovništvo protestantske vjere.

 

studeni 6

 Narodni dan žalosti

Narodni dan žalosti je državni dan sjećanja na sve žrtve ratova i diktatura. Uveden je 1952. na inicijativu Udruge za njegu ratnih grobova. Kao i Dan pokore i molitve i ovaj dan pada u studenom, ali se pomiče i ravna prema protestantskom crkvenom kalendaru.

 

studeni 7

Svi sveti

Blagdan Svih svetih je, prema katoličkom običaju, dan kada se slave svi sveci i oni koji će to postati. Dakle u svojoj biti jedan radostan dan. Istodobno katolici čitavog svijeta na ovaj blagdan posjećuju groblja najbližih. Na početku se toga dana podsjećalo na prve mučenike koji su ubijeni zbog svoje kršćanske vjere.

 

studeni 8

Dušni dan

I na ovaj dan, koji slijedi iza Svih svetih, prisjeća se na preminule najbliže i rijetko se još razlikuje od Svih svetih. Na svojim počecima se na ovaj dan molilo i pomagalo siromašnima kako bi se pomoglo dušama u Čistilištu.


studeni 9

Nedjelja mrtvih

Nedjelja mrtvih ili Nedjelja vječnosti, kako još zovu ovaj blagdan, obilježava se posljednje nedjelje uoči Došašća (Adventa). I ovaj blagdan je 1816. uveden kao dan obilježavanja sjećanja na pale u brojnim ratovima. Konkretno se radi o ratovima koje je Napoleonova vojska vodila u Europi. I na ovaj dan se posjećuju groblja i uređuju grobovi.

 

studeni 10

 Vječna nedjelja

Vječna nedjelja u protestantskoj crkvi Njemačke i Švicarske je dan sjećanja na umrle. Tradicionalno se na ovaj dan tematizira i pitanje Sudnjeg dana.

 

| Autor: Günther Birkenstock/N. Kreizer | Urednik: Mehmed Smajić

DW.de |