Radi se o vrlo složenom romanu, ako razmatramo s književnoteorijskog staništa; koliko god se autor vodio klasičnom formom romana, roman je i vrlo suvremen, tematski bi se mogao svrstati u povijesni roman, ali on istovremeno nudi elemente i obiteljskog, društvenog, pa usudila bih se reći, čak i ljubavnog romana.


Svojim tonom ovaj je roman i didaktički i sentimentalni, a osnovna karakteristika su mu duže vrijeme radnje, oko 150 godina, koliko se prati neobična drama u životu jedne ramske familije. Pripovjedač se nije odlučio za monotoni, kronološki slijed događaja, već se povremeno retrospektivno seli kroz nekoliko generacija obitelji Šarić, pri čemu čvrstinu fabule stavlja na kušnju kroz mitove i legende, te kroz društveno- povijesne prilike koje se, u vrijeme osmanlijske okupacije, mijenjaju skoro preko noći.


vlado kudic


Okvirna priča bazira se na otkriću Mitrinog hrama u oranici glavnog junaka, Šikote, čime se nadvija prokletstvo nad cijelom obitelji Šarića. Male, paralelne priče dijele isti prostor prelijepo opisanog ramskog krajolika, naizgled ne dotiču izravno dominantnu fabulu, ali u mnogome pripomažu kako autoru tako i čitatelju, dosegnuti pouku, poruku, nove- stare spoznaje.


Snaga romana Taurus nije samo u slikovitom presjeku jednog vremena i prostora, naglašavanju moralnih okvira zadržanih na danoj riječi ili nizanju lijepih rečenica od strane jednog talentiranog zanesenjaka. Ovdje se može naići na povijesno utemeljene slike, iza kojih sigurno stoji naporan i dug rad iščitavanja povijesnih dokumenata, proučavanja folklora i osebujnog ramskog govora.


Intrigantan, pitak u preplitanju starinskog i suvremenog jezika, uz slavlje dobrih, starih vrijednosti, Kudićev roman vraća vjeru u bosanskohercegovački roman.


| Suzana Lovrić | doznajemo.com