U 2011. godini domaćinstva u BiH su za potrebe krajnje potrošnje mjesečno trošila prosječno 1.569,33 KM, pokazuju prvi rezultati Ankete o potrošnji domaćinstava koju je objavila je Agencija za statistiku BiH. Najveće učešće u prosječnoj mjesečnoj potrošnji domaćinstava imali su hrana i pića (32,6 posto) i stanovanje, električna energija, plin i ostali energenti (24 posto). Prema ovoj anketi, u 2011. godini u Bosni i Hercegovini je bilo 17,9 posto stanovnika koji žive u relativnom siromaštvu. Na stanovanje se izdvajalo 15,1 posto ukupne potrošnje, dok se za potrošnju vode, energije, plina i drugih režijskih izdataka izdvajalo 8,9 posto. Siromašno je svako šesto domaćinstvo u državi. Prag relativnog siromaštva iznosi 416,40 KM mjesečno po ekvivalentnoj odrasloj osobi, izvjestio je danas radio Deutsche Welle.


Skoro dvije trećine domaćinstava su anketirana na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, oko jedna trećina iz Republike Srpske i oko pet posto iz Brčko Distrikta BiH, objavila je Agencija za statistiku BiH.


Veliki dio izdataka odnosio se i na prijevoz (11 posto) koji obuhvata kupovinu i upotrebu prijevoznih sredstava, te izdatke za usluge prijevoza putnika.


Po definiciji izdataka za potrošnju, u njihov sastav se uključuju i dvije stavke koje ne predstavljaju stvarnu kupovinu ni stvarne izdatke, a odnose se na potrošnju iz vlastite proizvodnje i imputiranu rentu.


One čine skoro petinu ukupne potrošnje domaćinstava (19,8 posto), tako da prosječan mjesečni izdatak za potrošnju domaćinstava u Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na stvarnu kupovinu proizvoda i usluga, iznosi 1.258,64 KM.