Inicijativa Fer Diskursi u saradnji TPO Fondacije i IMIC «Zajedno» iz Sarajeva prepoznata je kao važna i neophodna inicijativa mladih građana i građanki koja je već otvorila prostor za rasprave o diskriminaciji te stigmatizaciji žena u religijskim diskursima i diskursima liberalnih demokratija.

U prethodnom periodu višemjesečni paneli su problematizirali pitanje religijskog i sekularnog, religijskih i sekularnih feminizama te također ponudili prostor za nove perspektive rodnih pitanja unutar islamskog i kršćanskog konteksta.

25. oktobra 2018. godine s početkom u 18 h, u prostorijama IMIC «Zajedno», na adresi Obala Kulina bana 39, održat će se peta po redu panel diskusija. Tema ove oktobarske sesije je «Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela» a naša gošća predavačica je doc. dr. Ajla Demiragić.

Ajla Demiragić je teoretičarka književnosti te docentica na filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ženska tijela su uvijek služila kao tekst u kojemu su upisani dominantni mitovi maskulinističke kulture, mitovi koji su ta tijela definirali kao ‘drugo’, kao neposlušno, prijeteće, ono koje se ne može kontrolirati. U tom kontekstu, na predstojećem panelu razgovarat ćemo o tome kako se naša življena tijela (eng. lived body), transformiraju u ‘znak kulture’. Ta ‘živa’ tijela postaju shodno tome prostor i sredstvo upisivanja aktualnih ideologija. Govorit ćemo i o pitanju rodno određenih tijela koja se, ne samo u ratu već i tzv. poraću i vremenu tranzicije, tretiraju kao “teritoriji, označitelji i proizvođači pripovijesti nacija”. Kao takvi oni predstavljaju ''lozu, porodicu, naciju, rasu, religiju i imaju funkciju osiguravanja simboličkog društvenog kapitala".