Jedan od prepoznatljivijih simbola Sarajeva je skulptura kolokvijalno znana kao Teta razapeta. Izvorno ime same skulpture je Figura na stolici, a njen autor je poznati bh. umjetnik Alija Kučukalić. Teta razapeta važan je sarajevski toponim, mjesto pogodno da se nađete sa prijateljicom, ljubavnikom, poslovnim partnerima ili školskim drugom. Tetu razapetu neko je oplemenio zanimljivim modnim dodatkom. Naime, ona je jučer osvanula sa gas maskom, poručujući građanima Sarajeva da se u ovom gradu teško diše.

Sarajevo je opet neslavni rekorder. Po zadnjim mjerenjima glavni grad Bosne i Hercegovine je metropola sa najzagađenijim zrakom u svijetu. Ako je vjerovati podacima sa mjernih stanica, kvalitet zraka u Sarajevu je opasan po zdravlje. Emisije štetnih čestica su tolike da se zrak u zadimljenim prostorima sarajevskih kafića i klubova doima kao planinski povjetarac u odnosu na zrak koji se udiše izlaskom vani. Ovo je ozbiljan problem i on se neće riješiti zatvaranjem unutar svoja četiri zida ili kratkotrajnim izletima na Trebević, Jahorinu ili Bjelašnicu.

Jedan od ilustrativnijih i sugestivnijih primjera sarajevske zagađenosti jeste onaj snimak, kada kabina sarajevske žičare iz gustog i smogovitog dima penetrira u sunčani i bistri Trebević. Nestvaran prizor, kao iz kakvog apokaliptičnog holivudskog blockbustera. Trebević se na ovom snimku ukazuje kao ono poslovično i metaforičko svjetlo na kraju tunela.

Nadrealisti su ’91 napravili skeč gdje voditelj, u skafanderu i sa zaštitnom maskom, radi uličnu anketu sa građanima, pitajući ih: Koji je po Vama najveći problem koji tišti našu zajednicu? Anketirani građani, svi odreda s gas maskom na licu, odgovaraju da je naš najveći problem neriješeni status republika i pokrajina, dok ih obavija gusta izmaglica od smoga i otrovnih čestica. Trebalo bi uraditi sličnu anketu sa stvarnim građanima Sarajeva i vidjeti jesu li najveći problem koji tišti našu zajednicu entiteti i povelik broj kantona ili je najveći problem koji tišti našu zajednicu ono zbog čega bi i Teta razapeta uskoro mogla završiti na klinici za plućne bolesti.

Smanjenje zagađenosti zraka morao bi biti prioritet broj jedan svake vlasti. Borba sa ovim problemom zahtijeva puni angažman i građana i ekoloških aktivista i stručnjaka. Javni novac ne treba štediti kada je u riječ o zdravlju ljudi. Ove godine su lokalni izbori. Ona opcija koja ponudi jasan, ekspertski i dugoročno održiv program smanjenja zagađenja zraka zaslužuje da ju se ozbiljno tretira na lokalnim izborima.

Uglavnom, problem zagađenja je prvorazredni zdravstveni, ekološki i društveni problem. Treba li čekati da i skulpture po sarajevskim trgovima krenu kašljucati kako bi se alarmirala svijest građana i ovdašnje vlasti?

Digitalna demokracija