Nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima 2003. godine strani diplomati u Zagrebu izvršili su snažan pritisak na budućeg premijera Ivu Sanadera da razvrgne prethodni dogovor o koaliciji s HSP-om zbog pravaškog veličanja NDH.

Vadio se statut stranke Ante Đapića u kojem se vidi da se HSP naslanja na nasljeđe NDH, spominjale su se crne košulje i ustaška ikonografija, što se sve koristilo kao argument protiv ulaska te stranke u novu Vladu.

Sanader ih je poslušao, odbio pravaše i umjesto toga izgovorio ono slavno "Hristos se rodi" na proslavi pravoslavnog Božića.

Danas, otprilike u isto vrijeme i samo par tjedana nakon pravoslavnog Božića na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a, imamo na vlasti koaliciju u kojoj se nalaze čak dvije pravaške stranke koje veličaju ustaštvo i NDH, ali imamo i Vladu u kojoj će sjediti jedan štovatelj NDH kao ministar kulture.

Pazi, oštar četnik!

A imamo i ispad televizijskog voditelja koji je emisiju na jednog zagrebačkoj televiziji odjavio rečenicom: "Pripazite se, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz pravoslavne crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi, oštar četnik u blizini".

"Slučaj Marka Juriča nije slučaj izoliranog novinara niti televizije koja mu daje prostora da čini to što čini", komentirao je danas Milorad Pupovac. "Nažalost, riječ je o političkoj agendi koja u posljednje tri godine sve više dobiva prostor u javnosti".

I ne samo u javnosti. Takva politika postaje dio vladajuće strukture.

I to ne samo politike protiv Srba, nego - kako smo vidjeli od novog ministra branitelja Mije Crnoje - protiv svih domaćih izdajnika, agresora i budućih žrtava najavljene lustracije.

Mandatar Tihomir Orešković najavio je da će sutra u Hrvatskom saboru čak 80 posto svoje prezentacije posvetiti ekonomiji, a samo 20 posto društvu.

Iako je upravo tih dvadeset posto ono što počinje zabrinjavati.

Antifašizam je floskula

Dr. Ante Čorušić otpao je iz konkurencije za mjesto ministra zdravlja nakon njegovih izjava o pobačaju i medicinski potpomognutoj oplodnji. Ali na popisu je ostao Zlatan Hasanbegović kao novi ministar kulture.

Član Počasnog blajburškog voda, povjesničar s Instituta "Ivo Pilar" i jedan od čelnika udruge "U ime obitelji" prije nekoliko je mjeseci, javno, u emisiji Otvoreno HTV-a, izjavio kako je "jedini rat u kojem su Hrvati pobijedili u prošlom stoljeću onaj iz 1991. godine, te još gore, kako se "antifašizam ne spominje u izvorišnim osnovama Ustava RH", te da je antifašizam "floskula".

A ta floskula iz Ustava kaže doslovno: "Izvorišne osnove RH nalaze se u uspostavi temelja hrvatske suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata nasuprot proglašenju NDH, u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, a potom i u Ustavu Hrvatske iz 1947. godine i poslije u ustavima Socijalističke republike Hrvatske".

Treba li nam ministar koji ne zna Ustav? Koji negira antifašistički pokret kao nehrvatski? Koji ne zna da je prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj hrvatske države bio partizan?

Hoće li Tihomir Orešković voditi računa o tom dijelu Vlade? Hoće li se ti aspekti naći u njegovoj prezentaciji u Hrvatskom saboru?

To također, koliko god on od toga bježao, spada u obnašanje vlasti i upravljanje državom.

Osporavanje Ustava

"Ovo je moj tim, Tim's team", poručio je danas mandatar Orešković na press konferenciji u Sheratonu.

I pobjegao od pitanja nakon sedam minuta.

Znači, mandatar je odlučno stao iza ljudi u svojoj Vladi. I on odgovara za ljude koje su mu odabrali. Za ljude koji su, poput Hasanbegovića i Crnoje, naznačili što misle i u kojem smjeru bi mogli djelovati.

Pa ako je, kako reče Pupovac, "riječ o političkoj agendi", o rušenju ćirilice, popisivanju izdajnika, progonu agresora, osporavanju izvorišnih osnova hrvatskog Ustava, onda je Tihomir Orešković osoba koja sudjeluje u provedbi te agende. On je čovjek koji će za sve to odgovarati. Za ideološku, svjetonazorsku, konzervativnu, proustašku revoluciju.

Možda ne u današnjem "obraćanju", ali možda već sutra u Hrvatskom saboru.


Od početka se znalo da Orešković nema veze ni sa čim u Vladi, osim s ekonomijom i financijama, te da će Karamarko uz asistenciju Crkve svakako gurati ministre koji će onaj duh šatoraša, stožeraša i blajburškog voda uvesti u Vladu.


Sve je ideologija

Orešković će se vaditi na ekonomiju, rezanje rashoda, balansiranje budžeta, na raskošnu prezentaciju koja je već oduševljavala ljude iz biznisa, ali sada će se vidjeti da vođenje Vlade ne uključuje samo 80 posto ekonomije, dok ono ostalo nije važno.

Sve je politika, sve je ideologija, kao što je i kultura ideologija, kao što su branitelji ideologija, kao što je ekonomija ideologija, i za sve to odgovara budući premijer.

Bez obzira na sve, ništa od toga nije neočekivano.

Od početka se znalo da Orešković nema veze ni sa čim u Vladi, osim s ekonomijom i financijama, te da će Karamarko uz asistenciju Crkve svakako gurati ministre koji će onaj duh šatoraša, stožeraša i blajburškog voda uvesti u Vladu.

Iz šatora u Vladu

To će, dakle, biti reforme: popis srpskih agresora dvadeset godina nakon što je Franjo Tuđman proglasio aboliciju, popis izdajnika nacionalnih interesa, lustracija, a onda vjerojatno i promjena Ustava i micanje ZAVNOH-a.

Ono što se u protekle tri godine izvikivalo po figurativnim "minhenskim pivnicama", sada će postati dio službene politike.

Sada će doći na svoje oni koji antifašizam nazivaju "floskulom" ili ga izjednačavaju s komunizmom, oni koji s televizije upozoravaju na krvavi pir ispred pravoslavne crkve, oni koji progone jugofile i Jugoslavene...

To više neće biti samo incident, kao onaj na Z1 televiziji. To će postati dio državne politike.

Izvor: 24sata.hr Tomislav Klauški