Počevši od 2001. godine, počela je rasprodaja imovine UNIS-a, nekada značajne tvrtke za prozorsku općinu, i u daljnjem periodu to poduzeće je ostalo bez zemljišta veličine preko 27 tisuća metara kvadratnih, poslovnih zgrada tlocrtne površine skoro 8 tisuća metara kvadratnih i sve opreme koja je bila u vlasništvu poduzeća. S obzirom na to da je UNIS poduzeće u državnom vlasništvu, to zapravo znači da je država ostala bez navedene imovine, čija je ukupna vrijednost 8 milijuna maraka. (Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona 2004. godine je utvrdila vrijednost državnog kapitala u točnom iznosu 8.186.420,00 KM.)

Poduzeće je 2005. godine prodano jednom privatnom vlasniku (ime mu je poznato), za jednu konvertibilnu marku, koji se obvezao da će u roku od tri godine izvršiti višemilijunska ulaganja u poduzeće i zaposliti 60 radnika. Međutim, kao što je razvidno, od toga nije bilo ništa. Štoviše, poduzeće koje je upisano kao kupac (“Rama-Werk“ d.o.o. Prozor-Rama) podiglo je kredit kod Hypo-Alpe Adria banke d.d. Mostar i ne mogavši ga otplatiti, prodali su toj banci cjelokupnu nepokretnu imovinu opterećenu hipotekom po cijeni od 258 tisuća maraka. Tako je ta banka, dakle, postala vlasnikom cijele nekretnine, prethodno u državnom vlasništvu, a da država po toj osnovi nije dobila ništa! 

Gdje su završili strojevi koji su bili dio imovine poduzeća? Oni su demontirani, izvlačeni iz tvornice i prodani za milijunske iznose koji su završili u privatnim rukama. Kao odredišta u kojima su završili strojevi spominju se Kalesija, Knin i Valjevo. Tako je u jesen 2006. godine, nakon opsežne demontaže opreme prevezeno postrojenje za toplo kovanje i nekoliko višetonskih presa, koje su vjerovatno završile u kninskoj i valjevačkoj tvornici vijaka. Zna se čak i tko je bio prevoznik strojeva – firma Banjo trans, a kao dokaz da je cijela ta akcija izvedena uz dobru organizaciju i političku podršku svisoka govori i činjenica da su tu nesmiljenu pljačku pratila i dva vozila MUP-a.

U interesu cijele općine Prozor-Rama i u interesu opće pravde jest da se istraži tko je sve pojedinačno odgovoran za ovu nesmiljenu pljačku, tko je oduzeo desetke radnih mjesta ramskim obiteljima i prisilio ih da svoju budućnost traže negdje drugo, umjesto u svom kraju. Zato zahtijevamo da se detaljno sprovede istraga po ovom predmetu i kazne odgovorni.

Sudeći po svim relevantim pokazateljima, za ovo su odgovorne nadležne osobe iz Agencije za privatizaciju HNK, osobe iz Vlade HNK koje su od 2001. do 2006. bile na dužnostima i tadašnje rukovodstvo općine Prozor-Rama. Zna se!


Prometej.ba