Nije dovoljno nekoliko puta spomenuti glasno Hrvatska da bi Hrvatska od toga mogla živjeti. Mediji mogu pokušati oblikovati gorljive domoljube, ali ostaje spomen: spomen na ideološku zagriženost, na neosjetljivost i na neodgovornost - naglasio je u svojoj propovijedi pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, koji je na Dan neovisnosti Hrvatske predvodio misu za domovinu u crkvi Svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu.

Biskup se posebno dotaknuo komunističke ideologije i njezinih natruha koja je “ovdje, zaogrnuta pobunjeničkom mržnjom, ostavila svoje vidljivo djelo”.

- Svatko tko želi biti sljednik, tko nastoji prikazivati tu ideologiju ili njezine dijelove kao poželjne, u izravnom je proturječju sa slobodom domovine - rekao je Šaško, a izvještava Jutarnji list.

Iako je komunizam već odavno mrtav, odavnije nego se rodio pisac ove rečenice, i predstavlja opasnost za današnje društvo kao i vunasti mamuti, Crkva u Hrvata ne prestaje na njemu graditi svoj imidž i podršku svojoj stranci HDZ. Bez komunizma kao svoje nasušne potrebe, CuH bi se možda morala pozabaviti evanđeljem i kršćanskim vrijednostima. Ovako je lakše. (fš)