Neke od njih šalju veoma izdašnu pomoć. Nadamo se da će ona biti isporučena u ruke onih kojima je potrebna i da se neće netko obogatiti na njoj kako se to dešavalo u posljednjem ratu u kojem su se na tuđoj nesreći i gladi izrodili mnogi naši tajkuni.


Tako je austrijski predsjednik Heinz Ficher donio odluku o izdvajanju 13 miliona eura hitne pomoći. Austrijska vojska će u krizna područje donijeti 2 tone lijekova i 12 tona hrane za odrasle, 4 tone hrane i 15 000 komada odjeće za bebe te 120 čamaca, 4 000 kreveta za spavanje, 5 000 deka, 6 000 pari cipela, 17 000 jakni i hlača. Osim toga, u BiH dolazi i 400 vojnika u pratnji bagera i kamiona te specijalna jedinica KPE iz Salzburga kako bi pomogla u lokaliziranju i ponovnom označavanju minskih polja. Treba naglasiti i da se austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz snažno zalaže za ubrzanje izdvajanja i slanja pomoći EU za poplavama razorena područja.

Norveška je vlada odobrila oko 10,5 miliona KM pomoći za BiH i Srbiju. Norveška će svoju pomoć usmjeriti na rekonstrukciju te će tako od tog iznosa oko 8 miliona biti usmjereno na izgradnju uništene infrastrukture, a preostali dio na financiranje trenutnih i najurgentnijih potreba u vezi sa poplavom.


Pored velike pomoći Srbiji, iz Rusije bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana u Banja Luku trebalo stići oko 37 tona pomoći. Ona se sastoji u agregatima, pumpama za vodu, higijenskim potrepštinama, hrani, šatorima i sl. Pomoć će se slati i naknadno nakon što se utvrdi što je najpotrebnije.


SAD se također odazvao te, kako je saopćio pukovnik kopnene vojske Steve Warren, šalje 26 tona pomoći. Oni šalju generatore i gorivo, pročišćivače za vodu, vodonepropusnu odjeću, pokrivače, vreće za spavanje, dječje krevetiće i druge potrepštine. Valja napomenuti kako je SAD već u petak poslao 13 motornih čamaca za evakuaciju stanovništva.


Pomoć u ljudstvu i materijalnim dobrima za BiH i Srbiju poslala je i Makedonija i u tome se nije štedjela. Tako je jučer iz Skopja krenuo konvoj sa 60 000 litara vode, tri tone mlijeka, 10 tona odjeće, tisuću pari obuće, te oko tonu hrane za bebe, 20 tona prehrambenih proizvoda i 10 tona sredstava za higijenu. Pomoć će se u Makedoniji prikupljati i narednih dana, a otvoreni su i telefonski brojevi za prikupljanje pomoći.


Francuska također šalje svoju pomoć u vidu materijalnih dobara kao što su postrojenja za pročišćavanje vode, poljsku ambulantu, čizme, odjeću i dr. te stručnjake čiji je zadatak procjena stanja zgrada i njihove stabilnosti.


Azerbejdžansko ministarstvo za vanredne situacije također je prepoznalo situaciju te za BiH i Srbiju šalje pomoć vrijednu 400 000 eura, a koja se sastoji od čizama, šatora, pokrivača, generatora i vodenih pumpi.


U poplavljena područja svoje ljudstvo poslala je i Češka, a uz njih je poslana i pomoć vrijedna oko 400 000 KM.


Od Europske Unije Srbija može računati na pomoć od milijardu eura, dok će za BiH pristup fondovima biti kompliciraniji, rekla je povjerenica EU-a za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva. EU je za sada poslala pomoć u ljudstvu, helikopterima i čamcima i to čak i više nego što je bilo traženo.


Svoju pomoć svakako da su poslale i Turska i Hrvatska koja je u posljednjim danima također pogođena strašnim poplavama. Pomoć su još poslale Njemačka, Rumunjska, Velika Britanija, Slovačka, Belgija, Italija, Luksemburg… Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali Srbiji pomoć od 10 milijuna eura. I mnoge svjetske organizacije poput UNICEF-a i Crvenog križa prikupljaju i šalju nam pomoć.


Ne smije se zaboraviti ni mnoga poznata lica koja su odlučila pokazati svoju humanost poput npr. Novaka Đokovića koji je cjelokupni prihod od osvajanja jakog turnira u Rimu poklonio Srbiji i Bosni. Znatnim iznosima pomogli su Ronaldo, Mandžukić... Posebno treba pohvaliti i veliko zauzeće dijaspore u prikupljanju pomoći za poplavama opustošena područja.


djeca ustedjevina_pomoc_bih

djeca ustedjevina_pomoc_bih_uae

 

Na gornjim slikama su djeca iz Austrije i Kuvajta koja su svoju ušteđevinu poslala kao pomoć za djecu u Bosni.


| Pripremio: Mato Š.

20.05.2014. |