Drugu godinu otkako je i Bosna i Hercegovina zahvaćena pandemijom ne postoji jedinstven sistem za izdavanje i validaciju potvrda o primljenom cjepivu i preležanoj bolesti COVID-19. Ne samo da nedostatak takvog sistema predstavlja problem prilikom odlaska u inostranstvo onim građanima koji nemaju dvojno državljanstvo, već i prilikom evidencije unutar države.

Interaktivna mapa

Situacija sa potvrdama je sljedeća – Vlada Srednjebosanskog kantona [1] tek je nekidan donijela Odluku o prihvatanju ponuđača za COVID sistem u vrijednosti 40.000,00 KM bez PDV-a (kada će sistem biti operativan, nije precizirano), dok u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu postoje sistemi za izdavanje besplatnih elektronskih potvrda sa QR kodom. U Zeničko-dobojskom kantonu potvrda, tzv. Žuti karton, se naplaćuje 11,70 KM, a u drugim kantonima elektronske potvrde nisu u proceduri ili su samo formalno najavljene.

Također, izjave glasnogovornika institucija Bosne i Hercegovine nisu od pomoći stanovništvu, a često su i pogrešne i/ili se mogu pogrešno protumačiti. Tako da nije rijetkost pročitati kako “imamo digitalnu potvrdu napravljenu u skladu sa EU smjernicama, sa kojom se može putovati u inostranstvo”, što je empirijski tačno, a smisleno je drugačije – ne možete u npr. Češku. Također, izjava glasnogovornika Vlade HNK Pere Pavlovića: “QR kod je aktivnost kojom želimo na jednom mjestu dobiti kvalitetnu bazu podataka sa svim relevantnim podacima” [2], tehnički obrazovanijim zapravo govori o potpunom nepoznavanju materije. Direktiva EU nigdje ne pominje QR kod kao obavezu, već kao jedno od mogućih rješenja. Drugo može biti npr. NFC čip, koji je ugrađen i u bh. lične karte i pasoše, a QR kodove smo imali i ranije. Tad ih nismo primjećivali kao cjenovnike u ugostiteljskim objektima.

Nedostatak Digitalnog zelenog certifikata EU, za Bosnu i Hercegovinu je došao na vidjelo u novembru kada je narodnom poslaniku Helezu onemogućen ulazak u institucije u Briselu, a od tada se ništa nije promijenilo. Jedina zvanična informacija o razlozima zbog kojih BiH nema certifikat je upravo ta da nije ni aplicirala. Postoje i navodi o političkoj nesaglasnosti dijela institucija u Entitetu RS o zajedničkom sistemu sa Federacijom BiH i Distriktom Brčko. Razlozi neslaganja koje je iznio resorni ministar Šeranić: “Mi ne prihvatamo činjenicu u okviru koje će biti, da tako kažemo, slanje i razmjena zdravstvenih podataka sa institucijama koje nemaju zakonsku nadležnost za takav dio posla, kao što je u ovom slučaju IDEEA”, te “Što se tiče zdravstvenih podataka, i uopšte prikupljanje registracije i evidencije zdravstvenih podataka, oni su u apsolutnoj nadležnosti Republike Srpske”, su neopravdani ukoliko se pročitaju regulative EU.

Evropska uredba [3] koju država treba zadovoljiti za dobivanje statusa izdavača Digitalnih zelenih certifikata ne nadilazi razloge zabrinutosti entiteta Republika Srpska [4]. Zahtjevi EU po tom pitanju su zaista minimalni, te oni također ne zahtijevaju nikakvo prikupljanje ili razmjenu zdravstvenih podataka, već samo jedinstveno mjesto pristupa [5] [6] [7]. To znači da je tehnički moguće, a čak i poželjno napraviti jedinstveni sistem, pri čemu će privatni zdravstveni podaci ostati takvi – privatni i biti fizički pohranjeni na više adresa unutar države. Dakle, uloga takvog sistema sa tehničkog aspekta i nije manipulacija podacima, već samo da bude pristupna tačka ili čvorište između više njih. Takvo čvorište će podatke iz nadležnih kantolalnih i entitetskih baza podataka na zahtjev da prikaže, uz dozvolu svakog pojedinca čiji su podaci uneseni – npr. skeniranjem jedinstvenog QR koda svakog korisnika. Ukratko – bilo koja osoba koja ne želi, ne mora predočiti vlastite podatke.

Pored poteškoća ili nemogućnosti prelaska granice u određene države EU, vlasti u BiH i unutar svojih granica pojedince svjesno ili ne prave građanima trećeg reda. Probleme uzrokovane necentraliziranom administracijom imaju i bh. građani sa prebivalištem u jednom kantonu/entitetu/distriktu, a vakcinisani su u drugom, te tako ne mogu dobiti ni BH potvrdu ili je u ZDK moraju platiti 11,70 KM, dok se besplatno mogu vakcinisati i dobiti EU potvrde na drugim teritorijama – ne samo Srbije i Hrvatske, već i drugih evropskih država.


Mirza Krajina, Prometej.ba


[1] https://www.sbk-ksb.gov.ba/bs/nabavke/odluka-o-izboru-covid-potvrde.html

[2] https://www.aa.com.tr/ba/balkan/bih-hnk-uvodi-aplikaciju-sa-qr-kodom-za-pra%C4%87enje-vakcinisanih/2425506

[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R0954&from=EN

[4] https://www.slobodnaevropa.org/a/rs-potvrda-covid-bih/31384153.html

[5] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=celex%3A32015R1501

[6] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:310603_1

[7] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/?uri=celex%3A32015R1501#ntr4-L_2015235HR.01000101-E0004