Za politiku visokih zahtjeva


Uvaženi prisutni!

Bosna i Hercegovina – kako to zvuči?

Kao nedonošče koje je izrodila loša politika i u koju su razočarani, koje se odriču mnogi njezini građani i građanke makar u njoj i živjeli. Lijepa zemlja, reći ćemo, ali koja je postala teret, zemlja stvarne i unutarnje emigracije. Iz nje bježe ne samo mladi, nego čitavi narodi žele s njome raskrstiti, emigrirati iz nje, ali – ili nemaju snage, ne znaju kako ili nemaju kamo. A mnogi koji je eto vole, i „sto posto“, ne dopuštaju drugima da je i oni mogu voljeti na svoj način.


U ovakvoj situaciji, jedinoj našoj, u ovakvom društveno-političkom kontekstu – jedinom našem – želimo s novom – Našom strankom – izići na društveni i politički prostor, u javnost. Upravo u vremenu kada se misli da je nemoguće napraviti išta dobro, da je nemoguće da se ova država promjeni, preobrazi u prostor dostojan čovjeka i ljudskog obitavanja.


Upravo u vremenu svakodnevnih nadmudrivanja političara i moćnika što produžava nerazumijevanje, osjećaj ugroženosti, dominiranje jednih nad drugima, nespremnost na zdravi kompromis i mnoštvo drugih negativnosti koje guše i dijele bh. društvo, sve do agonije, Naša stranka želi priznati elementarne ljudske razlike, pozitivno vrednovati i u dobro iskoristiti kulturološka, nacionalna, religijska i uopće svjetonazorska opredjeljenja.Utopijski izgleda vjerovati da netko može krenuti u izgradnju nove Bosne i Hercegovine, države u kojoj će pravo na vlastiti identitet biti neosporivo, ali će također uključivati i odgovornost za zaštitu i poštivanje identiteta onoga drugog. Nije to utopija! To je vizija koja ne želi profitirati na isključivanju. Vizija odlučnih pojedinaca koji ne očekuju da im sloboda bude samo darovana nego je žele steći i osvojiti.


Razlog našeg današnjeg okupljanja jest dakle nova Bosna i Hercegovina, ali građena iznutra, od nas samih, i ne svisoka, i ne na račun ikoga, u dijalogu i s neistomišljenicima! Osniva se politička stranka koja za cilj ima zajedničko dobro, opće dobro, iako je ovaj primarni termin svake politike postao tako otrcan, ispražnjen i sredstvo najnižega profiterstva. Ipak, on vrijedi, jer se politika mora baviti pitanjem općeg a ne parcijalnog dobra. Mora se baviti onim što je pravedno i korisno za cijelu društvenu, državnu zajednicu!


U tom smislu Naša stranka želi da politika i moral budu neodvojivi, da bude demokratska – dakle otvorena kritičkom preispitivanju i transparentna, da bude „opcionalno pristrana“ za sve one koji su po bilo kojoj osnovi diskriminirani. Ovom se politikom mogu baviti ne samo miljenici vladajućih partija, ne samo oni kojima je politički prostor jedina arena samopotvrđivanja – nego svi oni koji imaju širi uvid u sadašnje stanje, koji se mogu odlijepiti od vlastitoga straha, od kolektivizama koji zarobljuju, od egoizma, a u odgovornosti za druge.


Politička opcija Naše stranke ima za cilj ne samo vratiti politici njezino dostojanstvo, nego od svakoga građanina učiniti odgovornoga subjekta svojih postupaka, osobito na društveno-političkoj razini. To je uistinu najteži zadatak osobito u vremenu političke pasivnosti i gotovo apsolutne sumnje da pojedinac išta može napraviti.


Naravno, opće dobro ne može izgraditi samo Naša stranka. Mi ne želimo biti misionarski fanatici. Opće dobro grade svi građani, svatko pojedinačno.


Naš je program najprije poziv na izlazak iz jadikovanja, iz paušalnih osuda, iz onog građanske sumnjičavosti i nacionalne zatvorenosti u prostor slobodnoga odlučivanja. Vrijeme je da se nezadovoljstvo, razočaranja, patnje i negativne emocije preobraze u pozitivnu energiju.


Ova politička opcija ima za cilj vratiti na svim područjima društvenog života kredibilitet moralnim načelima, a oduzeti kredibilitet političkoj i privrednoj korupciji, religioznom i intelektualnom licemjerju i svemu onom što je u raskoraku s pojmom pravednog društva.


Ova politička opcija se zalaže za moralnu politiku i stoga u njoj mogu sudjelovati samo moralni ljudi. Visok zahtjev! Naravno! Onima koji politiku smatraju najboljim mogućim sredstvom za stjecanje bogatstva ili samodopadne časti, koji su spremni upotrijebiti i najnemoralnija sredstva kako bi ostvarili željeni cilj, u ovoj političkoj opciji nije mjesto! Ovo je stranka svih mladih, svih mladih duhom bez obzira na godine.


A budućnost?


Ni mi iz stranke, niti itko može predvidjeti hoćemo li uspjeti. Ovdje nema te računice. Ovo nije tek pokušaj nerealnih entuzijasta i zanesenjaka koji će biti izgrižen sumnjom bezperspektivnosti i pokleknuti pred svakom malom kritikom sa strane. Ova stranka ne čeka budućnost – hoće li je budućnost potvrditi ili demantirati? Ona će nastoji stvoriti bolju budućnost.


Hvala na pozornosti!


* Tekst je objavljen u Borisovoj posthumno tiskanoj knjizi Život nadvladava brojke.

 


boka