Rijetki su glasovi iz crkvenih krugova koji upozoravaju na nespojivost temelja kršćanske vjere i obrane zločinačke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske. Naspram šutnje i podrške crkvenih institucija režimu za kojeg ne može biti opravdanja tri žene ne šute i ne sakrivaju se od terora većine. Hoće li biti same? Logika kojom se vodio svećenik Luka Prcela u svojoj propovijedi kojom reagira na izjavu predsjednice Grabar Kitarović po svemu sudeći jezivo je logična za veliku većinu u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Izopačeni stav kako je naše zlo opravdano sve dok postoje drugi koji su činili veća zla, te kako je priznavanje svoga zla znak slabosti, vrhunac nalazi u nebuloznom Prcelinom retoričkom pitanju: "Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica?" Podsjetimo se njegovih riječi koje je izrekao u eter tijekom mise koju je HRT direktno prenosio ove nedjelje na koje su iz Crkve reagirale jedino tri žene:

"Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od '41. do '45. Ma, ja pitam ako je morala to reći pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla, pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Pa nismo mi bombardirali ni Dresden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više ovoga što se događalo kroz ovo proteklo vrijeme, tijekom ovih dvojice predsjednika koji su bili, možemo kazati, antihrvatski predsjednici..."

Reakciju Jadranke Brnčić, profesorice biblijske hermeneutike, Ane Raffai, teologinje i mirovne aktivistice te Vesne Zovkić, redovnice, prenosimo u cijelosti:


Izjava: Kršćanske vrijednosti nas obvezuju

Osmog svibnja o. g. HRT je prenosila nedjeljnu misu što ju je predvodio prior dominikanskog samostana u Splitu, Luka Prcela. Tom prilikom o. Prcela je u svojoj propovijedi zamjerio onima koji osuđuju Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Budući da je svoju zamjerku izrekao u javnom prostoru, ona nije više tek privatni stav pojedinca, nego i javni stav člana Crkve kojoj i mi pripadamo. Stoga smo očekivale da će se predstavnici crkvenih institucija jasnije i oštrije od toga stava ograditi.

Kao kršćanke i građanke želimo jasno reći svoj Ne: ne želimo da se liturgijski i medijski prostor zloupotrebljava za promicanje ideja koje su u potpunoj suprotnosti s Evanđeljem i zabrinjava nas svako javno ili prešutno njihovo podržavanje.https://ci6.googleusercontent.com/proxy/RnNZfQn2o2xpggJQqefCOervMbPIci5mujDPJnvl43kv6Rtxjyh5gHN_JKVzeU-aaGz3pePFgxfoAAtZJZNx8mveVTc-11j98EfuAJVcumUenA=s0-d-e1-ft#https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Progovaramo u ime svoje savjesti i iz želje da oltar ostane mjesto navještaja Isusove poruke i da joj kao Crkva budemo vjerni.

Jadranka Brnčić, profesorica biblijske hermeneutike

Ana Raffai, teologinja i mirovna aktivistica

Vesna Zovkić, redovnica (Isusove male sestre)