Nakon što je javnost obaviještena da će 25. februara, u hotelu "Tuzla" Bilal Bosnić i Nusret Imamović održati javnu tribinu pod nazivom "Savršenstvo šerijata-pogubnost demokratije", došlo je do spontane reakcije Tuzlanki i Tuzlaka, poziva na bojkot hotela "Tuzla", te organizacije građanskog protesta u vrijeme održavanja tribine.

"Oni su dobili dozvolu od MUP-a Tuzlanskog kantona i taj skup je, sudeći po svemu, pravno sasvim legitiman. Naša bojazan da će oni javno širiti govor mržnje ili pozivati na gaženje drugih ljudskih prava može se pokazati točna ili ne, zavisno o tome šta će predavači govoriti na tribini. Za sada, njihova tribina je legitimna", navodi se u pozivu na mirno građansko okupljanje pod nazivom "Mi nismo vaši/e taoci/kinje, ovo je naša država".

"Možemo organizirati mirni protest na javnoj površini, znači, ne u dvorištu hotela Tuzla, nego ispred hotela, tik do Filozofskog fakulteta Tuzla koji bi trebao da bude bastiljon ljudskih prava i sloboda. Za to nam je potrebna samo dozvola za mirno okupljanje od MUP-a i njihova podrška. Došli/e bismo sa trasparentima i dobrom voljom, u 19 i 15 sati, da pokažemo da je ovo naš grad i da fašizam nije dobrodošao, u kojem god obliku da se pojavljuje. Preporučam da se zadržimo isključivo na javnoj površini i da ne ulazimo na samu tribinu, iako na to imamo pravo. Zašto? Zato što se tada povećava rizik nasilnog sukoba, a naša je akcija isključivo akcija nenasilja.

OVO NIJE BORBA PROTIV ISLAMA, OVO JE BORBA ZA SEKULARNOST BOSNE I HERCEGOVINE.

Pravo na vjeroispovijest je zagarantirano Ustavom, ukoliko to pravo ne otuđuje druga ljudska prava i ne prijeti sekularnosti države. A ova tribina u samom nazivu upućuje na nepoštivanje sekularnosti i demokratije. Demokratija je sustav koji štiti manjine, imamo pravo da slobodno govorimo ukoliko taj govor ne upućuje na mržnju prema Drugom. Zato molim sve naše sugrađane/ke muslimane/ke da se okupe sa nama, i pokažu da predavači tribine ne govore u njihovo ime.

Ovo okupljanje se karakterizira kao spontano građansko okupljanje. Svaka osoba koja sudjeluje na njemu odgovara za sebe i svoje postupke. Transparenti i individualna kreativnost su dobrodošli", stoji u pozivu građanima.


(Izvor: AbrašMEDIA)