Na Univerzitetu u Beču Marijan Oršolić primio je nagradu za najbolji doktorski rad iz područja teologije. U konkurenciji od sedamdeset kandidata, Marijanov rad je, uz radove Sebastian Pittl, Christian Stoll i Helena Stockinger, ocijenjen najboljim. Marijan je jedini nagrađeni stranac i završio je doktorat u rekordnom roku s rekordnim opsegom disertacije.


Naslov disertacije glasi Graditelji mostova u zemlji mostova. Međureligijske nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini. Marijan je u radu kritički obradio i usporedio perspektive djelovanja Međureligijskog Vijeća, Pontanime, IMICa, TPO Fondacije, rad Ekumenske Inicijative 'Žena u BiH' i neke projekte Centra za međureligijski dijalog 'Međunarodnog Foruma Bosna', te doprinos Konrad Adenauer Fondacije međureligijskom dijalogu kroz suradnju s MRVom. Metoda su bili intervjui s 12 istaknutih protagonista međureligijskog dijaloga u BiH, predstavnika spomenutih organizacija.


Marijan je jedan od osnivača Prometeja, portalu je dao ime i do sada je objavio stotine autorskih tekstova iz različitih društvenih oblasti. Od srca mu čestitamo.

Prometej.ba