„Sadiq Khan nije Pakistanac. On je Britanac. Zasluge za njegov uspon i uspjeh pripadaju njegovom vlastitom teškom radu i britanskom sustavu koji nudi svima jednake prilike. Pakistan i islam nisu igrali nikakvu ulogu u njegovom meteorskom usponu. I on je dokazao svim britanskim muslimanima i britanskim državljanima drugih etniciteta da svatko tko optužuje ovaj sistem da je pristran i diskriminatoran, taj je lijenčina i lažov.

Ja slavim veličinu zapadne sekularne demokracije. U ovom danu i vremenu takfirijskog deobandi/vehabijskog terorizma i islamofobije, London se uzdigao iznad diskriminacije i netrpeljivosti i isplivao kao veliki centar ljudske civilizacije dajući veliki primjer cijelome svijetu. Možemo li mi ikada izabrati ahmedijskog, hinduskog ili kršćanskog premijera? Zaboravite to, mi smo lišili svih pravnih ovlasti i slobode odlučivanja demokratski izabranog gradonačelnika trećeg najvećeg grada na svijetu (Karachi) na osnovu etničke pripadnosti.

I to je tako glupo i ponižavajuće od nas Pakistanaca da mi nipodaštavamo i ponižavamo naše vlastite uspjehe poput Malale i Sharmeen.“

Ovo je status kojeg je prije 14 sati na svom profilu na facebooku napisao Khurram Zaki (1976-2016), istraživač, novinar, blogger, istaknuti borac za prava šiita, kršćana i drugih manjina u Pakistanu. Nažalost, to je posljednje što je ostavio iza sebe. Nekoliko sati nakon toga, upucan je u gradu Karachiju, nakon što su četvorica napadača došla na motociklima i potražila ga u hotelu u sjevernom dijelu tog grada, gdje je sjedio s prijateljem, koji je ranjen u ovom napadu, kao i još jedna osoba.

To je odgovor ekstremista aktivistu koji je kroz website i facebook stranicu nastojao „proširiti liberalne religijske poglede, osuđivati i suzbijati ekstremizam u svim oblicima“. Između ostaloga, Khurram je sudjelovao u kampanji protiv Abdula Aziza, klerika Crvene džamije u Islamabadu koja slovi za bastion islamističkog esktremizma.

Khurram Zaki (drži križ) za vrijeme skupa podrške pakistanskim kršćanima (facebook profil Khurrama Zakija)

Prometej.ba