Po naredbi tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA uhapsili su danas  Nedžada Hodžića zvanog „Džon Vejn", „Džoni„ i „Nećko", rođenog 15. 03. 1969. godine u Novom Pazaru, Republika Srbija, stalno nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije.


Nedžad Hodžić uhapšen je ispred Pritvorske jedinice Suda BiH, nakon puštanja iz pritvora, na osnovu Rješenja Suda BiH, a koji pritvor je bio određen zbog osnova sumnje da je sudjelovao u izvršenju krivičnog djela ratnog zločina u selu Trusina, općina Konjic, 16. aprila 1993.


Uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ARBiH „Zulfikar", u periodu januar-august 1993. godine, počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništa iz člana 173. KZ-a BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. istog Zakona.


trusina spomenik


Predmetna krivična djela su počinjena nad zarobljenicima logora „Silos" i „Krupa" u Hadžićima nad pripadnicima srpskog naroda, i logora „Musala" u Konjicu, koje su pripadnici iste jedinice iz tih logora doveli na Igman.


Postoji osnov sumnje da je Nedžad Hodžić ove zarobljenike, njih  29, mučio i seksualno zlostavljao, a zarobljenika Jadranka Glavaša ubio.


Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati nakon čega će Tužilaštvo BiH podnijeti prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora Nedžadu Hodžiću, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.