Međutim, smatraju da za takvo stanje ne treba kriviti zemlje-ulagače, nego bh. zakonodavstvo koje je tradicionalno nenaklonjeno bilo kakvom poduzetništvu, kao i bh. vlasti. S druge strane ističu zanimljiv podatak da je mala (u odnosu na velike i bogate arapske zemlje), ali ekonomski vrlo moćna Austrija u BiH uložila sedam puta više nego, primjerice, Turska.


U Agenciji za promociju stranih investicija BiH (FIPA) kažu da se Turska, kada se gledaju investicije u BiH od 1994. do 2011, sa učešćem od skromnih 2,6 posto, odnosno 10,5 miliona KM nalazi tek na devetom mjestu inostranih investitora.

 

Saudijska Arabija je do sada u BiH uložila 109 miliona KM, Ujedinjeni Arapski Emirati 93 miliona KM, Kuvajt 60 miliona KM, dok je Turska od 1994. do 2011. u BiH uložila 10,5 miliona KM. Najveće zajedničko ulaganje Emirata i Saudijske Arabije je BBI centar. Istovremeno samo šeik Muhamed bin Zajed el-Nahjana obećao je ulaganja u Srbiju od 200 miliona eura, dok Turci najavljuju ulaganja u hrvatski turizam u iznosu od oko 400 miliona eura.

 Izvor: BH Dani, br. 816

(ovo je dio teksta objavljenog u Danima)