Kao kamerman, režiser i producent radio je na više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u BiH ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Njegov dokumentarni film „Tajna brijegova“ nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma Cinarchea u Kielu u Njemačkoj 2006. godine.

Film “Čvrsnica“ nagrađen na festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji.

Dokumentarni film „Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare“ nagrađen specijalnom nagradom na međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma „Jahorinafest 2009“.

Promotivni film “Kraljeva brda“ dobio je II. nagradu na Jahorina Film Festivalu 2010. godine.

Među njegove najistaknutije serijale dokumentarnih filmova ubrajaju se “Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama” “Sveta vrela”, “ Svete pećine”, “Sveto drveće”, “Sveti vrhovi“.

Ilhan Dervović svoj prvi dokumentarni film “Da li smo potrošili budućnost” snimio je 1990. kao aktivista društva za zaštitu prirode “ Vidra”. S nekoliko prijatelja 1992. godine pokreće lokalnu televiziju TV Visoko, na kojoj je radio kao producent i kamerman. Godine 1996. osniva produkcijsku kuću “Produkcija Visoki”.

Osobito se posvetio temama o pticama, vodi i močvarama te kršu, te je bio aktivan član društva „Naše ptice“, Centra za krš i speleologiju i drugih.

Prometej.ba/I.L.