Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu izabrao je novo rukovodstvo na Izbornoj skupštini. Novi predsjednik je Hamza Vahid El-Din, a za zamjenika je izabran Bakir Sijerčić.

Izborna skupština organizovana je 24 h nakon što je javljeno delegatima, što je protivno statutom i zakonom. Na Izbornoj skupštini je bilo i Udruženje studenata filozofije, koje je registrovano pred samu skupštinu, dok STAFFu, studentskoj asocijaciji Filozofskog fakulteta je bilo zabranjeno da glasaju. Sve ovo su razlozi zašto je 13 udruženja napustilo Izbornu skupštinu.

“Nakon odbijanja Predsjednika Skupštine, a i Izborne komisije da prihvati legitimne delegate Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, delegati ispred udruženja studenata Mašinškog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Muzičke akademije, Likovne akademije i Akademije scenskih umjetnosti, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te Fakulteta islamskih nauka su iznijeli sve nepravilnosti u samom procesu sazivanja Skupštine, prekršene odredbe samog Statuta SPUS-a i Zakona o studentskom organizovanju. Rukovodstvo SPUS-a se oglušilo na sve primjedbe, te je odlučilo da izbornu Skupstinu provede do kraja”, navodi se u saopštenju Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

Oni su dodali da nisu mogli prisustvovati nelegalnoj skupštini.

“Mi nismo mogli prisustvovati skupštini kojoj prisustvuju fiktivna udruženja, skupštini kojoj prisustvuju delegati izabrani samovoljom pojedinih predsjednika studentskih udruženja, te smo shodno time napustili skupštinu. Novo rukovodstvo je izabrano nelegalnom većinom, definisano kvotama protivno Zakonu o studentskom organizovanju na osnovu nama nepoznatih kriterija, te samim tim oni nisu ni legitimni ni legalni predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu”, istakli su iz Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

Student prorektor Univerziteta u Sarajevu Rijana Jusufbegović smatra da ništa nije protivzakonito i da je novo rukovodstvo izabrano po pravilima.

“Pobijediti dvotrećinskom većinom od ukupnog broja svih delegata nije ništa osim demokratije”, istakla je Jusufbegović.

Član Udruženja Pravnog fakulteta Belmin Zukan napustio je skupštinu jer nije mogao prisustvovati glasanju.

“Skupština Udruženja studenata prava (USP) izabere delegate za Skupštinu SPUS-a, jer tako propisuje Statut SPUS-a. Predsjednik USP-a pošalje na Skupštinu SPUS-a 3 potpuno druga delegata. Gle opet čuda li velikoga, novi delegati podržavaju Hamzu Vahida El-Dina, legalni delegati ne”, istakao je Zukan.

Na Izbornoj skupštini SPUS-a bivši predsjednik Merim Serdarević uputio je uvrede na vjerskoj osnovi na račun studentice Adle Mulić. On je rekao da ona treba da se stidi marame na glavi i da je Serdarevića zbog toga stid što je musliman.

Izvor: tv1.ba