Mladić je zbog svojih ateističkih uvjerenja zlostavljan, a i njegov otac svjedočio je protiv njega tvrdeći kako je mladić prihvatio ekstremističke ideje protiv islama, piše RT.


Karim Ashraf Mohammed Al-Banna osuđen je na sudu u gradu Idku, na sjeveru zemlje. Uhapšen je prošlog novembra kada je policiji došao prijaviti zlostavljanje, no nastradao je kada je otkriveno da je zlostavljan jer je na internetu objavio da je ateist. Na suđenju je utvrđeno da su njegove objave na Facebooku uvredljive za islam.


"Određena mu je trogodišnja zatvorska kazna, a ako plati kauciju od 1.000 egipatskih funti kazna može biti suspendovana do odluke žalbenog suda", rekao je njegov advokat Ahmed Abdel Nabi, dodajući kako žalbu planiraju podnijeti početkom marta.


Ovo nije prva kazna zbog ateizma u Egiptu: 2013. student Sherif Gaber Abdel Azim "zaradio" je 15 dana zbog pokretanja ateističke grupe na Facebooku, a godinu prije bloger Alber Saber priveden je zbog objave filma Nevinost muslimana na Facebooku, zbog čega je osuđen na tri godine, no uspio je otići iz zemlje.


Vijest prenosimo s portala radiosarajevo.ba