"Onaj ko uvrijedi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, biva ubijan, pokajao se ili se ne pokajao, svejedno. Dok je opsovao ili uvrijedio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, treba da je ubijen. Taman se pokajao pred svim ljudima, mora biti ubijen, jer je to zločinac kome se treba presuditi. Ako se iskreno pokajao, to će mu pomoći kod Allaha, ali kod nas na dunjaluku mora biti ubijen. Nema druge."

Ovo nisu riječi nikakvog bliskoistočnog ISIL-ovca, nego sarajevskog šejha Safeta Kuduzovića. „Kaže to – ponavljam - ugledni islamski propovjednik i doktor nauka, usred Sarajeva, usred Bosne i Hercegovine. Nemamo razloga sumnjati u ispravnost njegova tumačenja i legitimitet njegove presude: do zaključenja ovog broja Oslobođenja [15.01.2015], dr. Safet Kuduzović nije ni u policiji, ni na sudu, ni u istražnom zatvoru – ni zbog poticanja na ubojstvo, ni zbog ostalih zapadnjačkih pravnih pizdarija: eno ga gdje i danas drži predavanja po Bosni, Sandžaku ili u austrijskom Linzu“, pisao je prošle godine Boris Dežulović.

Naravno, nikome ništa. Kuduzović i slični propovjednici, za koje bih da sam neki vjernik vjerovao da su lansirani direktno iz pakla da siju strah i nered na ovoj zemlji, nastavili su svoje misionarske pohode po Evropi, postajući usput i najbolji širitelji onoga što se zove islamofobija – mada, svaki strah nije iracionalan, nije fobija; osjećati strah od islama u verziji raznih safeta kuduzovića i njihovih saudijskoarabijskih sponzora je racionalna reakcija razumnog bića, a moralna i obveza prema budućnosti je da mu se pokuša stati u kraj.

Upravo taj vehabijski učenjak iz našega sokaka, kako nas poziva facebook event, u nedjelju 14.02.2016. u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu odražat će svoje predavanje na temu Pobjeda islama. Predavanje će biti u velikoj Sali BKC-a, „da se ne guramo u maloj“, kako napisa jedan najavljeni posjetilac ovoga događaja.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se među posjetiteljima ovoga događaja naći primjerci političkoga establišmenta koji će aplaudirati Kuduzoviću na nebuloze zbog kojih danas pate milijuni ljudi. Ne bi nas iznenadilo: ne bi to bilo puno gore od onoga što smo vidjeli prošle jeseni, kada se na promociji knjige 'Ko je bio Meša Selimović' izvjesnoga Seada Zubanovića (o kome se radi možete vidjeti na ovome linku "Pokrštavanje bosanskog jezika"), održanoj u prepunoj sali Gazi Husrev begove biblioteke (!), našao i još izvjesniji Elmedin Dino Konaković, premijer Kantona Sarajeva, da oda počast nacionalističkom diletantu i fanatiku koji je istresao đubre nad jednim od naših najvećih pisaca.

Kad se izgube svaki kriteriji, a onda se to stanje još i politički i „naučno“ legitimira, nastupaju ljudi poput Zubanovića ili Kuduzovića da šire svoje bolesne ideje i ubijaju još ovo malo pameti i slobode što nam je ostalo.

Prometej.ba/nn