Zvanični poster Festivala (detalj)

U Sarajevu se ovih dana, od 10. do 13. jula, održava šesti po redu WARM Festival koji okuplja reportere, istraživače, umjetnike, aktiviste i studente čiji su fokus rada konfliktna društva. Festival organizuje WARM fondacija (The War Art Reporting and Memory) - međunarodna fondacija koja se bavi aktuelnim konfliktima u svijetu, a posvećena je ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, historiji i interpretaciji.

U sklopu festivala održava se niz izložbi, panel diskusija, projekcija filmova, a ove godine održava se i WARM akademija - prva regionalna akademija za mlade novinare, aktiviste, umjetnike i istraživače koji se bave temama postkonfliktnih zajednica i prevencije sukoba.

U okviru programa ovogodišnjeg festivala, od 10. do 19. 07.2019. godine na Akademiji scenskih umjetnosti, zainteresovani posjetitelji mogu pogledati izložbu fotografija "Through the Looking Glass - First 25 year" Damira Šagolja, jednog od dobitnika Pulitzerove nagrade za fotografiju 2018, a cjelokupni program festivala dostupan je na zvaničnoj web stranici fondacije: http://www.warmfoundation.org/warm-festival-2019.

WARM festival i teme koje donosi posebno su bitne za Sarajevo koje je devedesetih godina, između ostalog, upravo kroz fotografsko svjedočenje bilo prisutno na svjetskoj medijskoj sceni. Uloga ratne fotografije i ratnog izvještavanja u kreiranjanju zvaničnog interpretacijskog okvira nekog sukoba značajna je s obzirom na to da se fotograf/reporter pojavljuje u ulozi svojevrsnog svjedoka; prvog elementa u lancu prenošenja i kreiranja značenja slike koja se kroz masovnu medijsku reprodukciju servira njenom krajnjem konzumentu, publici.

Prometej.ba/A.H.