Knjiga “Zlato i tamjan” autora dr. fra Drage Bojića, bosanskog franjevca, teologa i publicista, u kojoj su na oko 300 stranica sabrani izabrani njegovi tekstovi i intervjui koji su objavljivani u različitim tiskanim i elektronskim medijima u razdoblju od 2010. do 2016. godine, pisani je trag i trajni dokaz o kritičkoj misli u društvenom kontekstu u kojem je ona, kritička misao, gotovo nezamisliva.

Od samih korica i ilustracija u knjizi, čiji dizajn potpisuje Mirza F. Ibrahimpašić, pa do podnaslova knjige “Kritički osvrti na politiku i religiju”, i oni koji nisu dosljedno pratili Bojićev rad mogu shvatiti o čemu Bojić u objavljivanim intervjuima govori: o sprezi politike i vjere, o nacionalizmima, o pogubnoj zloupotrebi vjerskih simbola, o konc-logorima i žicama okruženoj istini i onima koji se usude glasno je, javno i bez straha izgovoriti, o žrtvama, ali i o nadi koja je tu, iako je ne vidimo. Bojić je jedan od rijetkih koji se usudio javno i glasno izgovarati istinu, bez obzira na cijenu, a cijenu koju je platio on najbolje zna. “On je izdanak najčasnije tradicije, nosi ulogu i usud angažiranog intelektualca, predstavnika sorte koja gotovo da je izumrla. Takav ne može ne biti u sukobu s vlašću; takav ne može ne pružati otpor; takav dovodi u pitanje postojeći poredak i upušta se u radikalnu kritiku stvarnosti; takav je spreman žrtvovati vlastiti komoditet da bi se, svojim glasom, borio za bolje društvo... Paradoks – i to paradoks koji nas dugoročno jedino zanima – leži u tome što je, odbijajući prihvatiti silom nametnute norme i povinovati se oportunističkoj stihiji kolektiva, njegova osobna borba od najveće važnosti”, zapisao je u pogovoru knjige novinar i publicist Viktor Ivančić, osnivač Feral Tribunea, a svojoj je tekst nazvao “Heretička prirode istine”. U tom je naslovu najbolje sažet sadržaj ove knjige.

Ova knjiga bit će štivo broj jedan svim slobodnomislećim ljudima, ali i dokaz da nade ima, da će vrijeme pamtiti vrijedne ljude, a neki će u povijesti ostati zabilježeni samo kao fusnota.


Pamćenje i zaborav

O tome kako se povijest nekad grubo zna pograti s istinom i pravdom, dosljednošću u stavovima i poniženjima koje čovjek za života doživi, Ivančić je na promociji u Mostaru ilustrirao jednom anegdotom, ustvari sličicom iz života don Luke Vincetića, župnika koji je u Feralu redovno pisao i dosljedno kritizirao zajednicu kojoj i sam pripada, upravo iz želje da spriječi nepravdu, da svijet učini boljim i pravednijim mjestom za život. Kao što obično biva, umjesto nagrade bio je kažnjen različitim sankcijama i poniženjima, kojih nije bio pošteđen ni kad se njegovo ovozemaljsko tijelo spuštalo u raku. Helsinški odbor za ljudska prava u Hrvatskoj je kasnije ustanovio nagradu koja je nosila ime don Luke Vincetića, a koja je, spletom kadrovskih promjena i promjenom društveno-političkih okolnosti, nakon nekog vremena dodijeljena upravo onom biskupu koji je pokojnog don Luku Vincetića kritizirao i na njegovoj sahrani. Tu priču iz života don Luke Vincetića, samo jednu od brojnih, Ivančić je ispričao da bi ukazao na relativnost naših poraza i pobjeda – tko će biti upamćen, a tko zaboravljen.


Pitanje morala

Iako se kao cijena Bojićeve dosljednosti u borbi za istinu i pravdu najčešće spominju smjena s mjesta glavnog urednika franjevačkog mjesečnika Bosne Srebrene “Svjetla riječi”, otkaz sa profesorskog mjesta na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, izmještaj sa župe itd., ustvari se o sankcijama kojima je bio podložen i još uvijek jest, u javnosti zapravo sve i ne zna. Međutim, Bojić svojim djelom i radom slijedi tradiciju boljih među bosanskim franjevcima, koji su se protivili nacionalizmu i za vrijeme rata i tako bili optuženi za dvostruku izdaju. U tom je smislu, naglasio je Ivančić, njegov kritički angažman još važniji, kada danas vlada sprega Crkve i politike. Sam slučaj “Svjetla riječi” je klasičan, gotovo arhetipski, kada ideološka mašina nastoji ukinuti rad slobodnomislećeg pojedinca, smatra Ivančić.

Na promociji su govorili Viktor Ivančić, Amer Bahtijar, Senad Pećanin i moderator Nikola Vučić

(fotografija: Dnevni list)

“Pozicija Drage Bojića je u tom smislu sokratovska, kada Sokrat kaže da će radije biti u zavadi sa cijelim svijetom nego sa samim sobom. To, Bojićev slučaj, otvara i govori o pitanju intelektualnog morala u najboljem smislu riječi, govori o iskrenom razgovoru čovjeka sa samim sobom jer moral je unutrašnja stvar svakog čovjeka. Ovdje se radi o spremnosti da se otkaže poslušnost autoritetu ukoliko bi slušanje autoriteta bilo u neskladu sa samim sobom”, kaže Ivančić.


Važan kritički angažman

Tip društvene kritike kakvu upućuje Bojić izaziva probleme jer je to tip kritike koji nije atraktivan u smislu publike – to je kritika koja izaziva nelagodu. Jer, kaže Ivančić, ako rasklimavate stupove sustava, onda izazivate nelagodu i onda 'imperija uzvraća udarac'. Ova je knjiga knjiga kritike nacionalizma, kritike kapitalizma i kritika crkvenog ponašanja koje opslužuje prve dvije kategorije. Bojić upućuje najžešću kritiku oportunistima, masi koja šutljivo prati “zastave”, zagovara pojedinačni moral i individuu u vremenu kada nas vladajuće strukture tjeraju na pripadnost kolektivu, kaže Ivančić. Upravo iz svoje pozicije kao pojedinca, Bojić najbolje svjedoči o moralu kao unutrašnjoj stvari svakog čovjeka, bez obzira na posljedice kojima će biti izložen. „Ova knjiga ukazuje na značaj, važnost ali i pogubnost zloupotrebe religijskih zajednica“, rekao je na promociji Senad Pećanin, novinar i utemeljitelj nekadašnjeg magazina Dani.

Fra Drago Bojić je na promociji skromno zahvalio izdavačima knjige, Centru za kritičko mišljenje i portalu Tačno.net, koji su organizirali i promociju ove knjige u Mostaru, u hotelu Bristol, i zahvaljujući najviše čijoj inicijativi je knjiga i objavljena. Bojić je posebno zahvalio ljudima koji su se okupili u radu na ovoj knjizi, a s kojima je nekada godinama surađivao u nekadašnjem “Svjetlu riječu”: lekturu i korekturi je radio Darko Rubčić, dizajn Branko R. Ilić, a korice i ilustracije Mirza F. Ibrahimpašić. Upravo zato mu je bilo posebno stalo da upravo ta ekipa radi i na ovoj, njegovoj prvoj knjizi, koja se, ukoliko se želi obuhvatiti njezin smisao u cjelini i svim slojevima, zaista čita i gleda od prve do zadnje korice.

Za Dnevni list (27.7.2016.) napisala Andrijana Copf, gdje možete pročitati integralnu, nereduciranu verziju teksta