Religijsko-sociološka predviđanja šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća kako će religija iščeznuti iz javnosti nisu se ostvarila. Naprotiv, postalo je još očitije da religija u (post)moderni neće nestati. Suvremeni filozofi, sociolozi i teolozi govore o „povratku religije“ i o „duhovnosti kao megatrendu“. Religija u najširem smislu tog pojma je ponovno u središtu zanimanja.

Bosna i Hercegovina je specifikum s obzirom na mjesto i ulogu religije u javnosti i odnos vjerskih zajednica i države. Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju religijskih zajednica iz 2004. godine formalno-pravno uređuje odnos države i vjerskih zajednica, ali time se ne iscrpljuje kompleksnost i latentna aktualnost toga odnosa. Ovim skupom želimo provjeriti tip bosanko­hercegovačke sekularnosti, njegove pravne, filozofske i teološke reference i njegov regionalni kontekst.

Očekujemo otvorenu i kritički intoniranu diskusiju o širokom spektru pitanja koja će otvoriti uvodničari: Sulejman Bosto (profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu), Dino Abazović (profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu), Tarik Haverić (profesor Pravnog fakulteta u Zenici), Marija Draškić (profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i sudija Ustavnog suda Republike Srbije), Nedim Begović (viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu), Irina Terzić (suradnica FCJP), Ana Benačić (novinarka iz Hrvatske) i Pavle Mijović (docent Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu). Radovi za skup se mogu preuzeti pod sljedećim linkom: http://www.fcjp.ba/index.php/-80697.

Za više detalja http://www.mreza-mira.net/16344-znanstveni-skup-sa-sekularizam-i-religija-bih-i-regija/