Dugačak je i tegoban put koji pojedinac mora prijeći da bi stekao doktorat ili da bi mu se ukazala čast da ponese titulu akademika. Potrebni su naučni rezultati, istaknut rad na polju nauke i obrazovanja, i tako dalje – svakome tko je prošao ili prolazi taj put itekako je jasno.

Govorimo naravno o normalnim zemljama, tamo gdje je obrazovanje ozbiljna stvar. Kod nas stvari na tom polju postaju kao skeč iz Nadrealista. Pri čemu najgore prolaze čestiti stručnjaci i doktoranti kojima se moćnici svojim načinima stjecanja titula smiju u lice. Primjera je puno, a ovih dana dobili smo još jedan koji savršeno ilustrira stanje sprdnje u kojem se nalazimo.

To je primjer akademika i doktora Muamera Zukorlića, sandžačkog muftije i poslanika u Skupštini Srbije. Akademika i doktora! Tako se predstavlja, tako ga oslovljavaju mnogi mediji koji pišu o njemu, s tim titulama se ponosi.

Zukorlić je postao akademik nakon što je sa skupinom istonemišljenika, kojima su zajednički nazivnici diletantizam, falsifikalizam i nacionalizam, prije nekoliko godina osnovao tzv. Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU). Ako i vi želite postati akademik, potrebno je da skupite ekipu, registrirate nekakvu akademiju (Dobrinjsku, Hercegovačko-neretvansku, Posavsku, Žepačko-Gornješehersku) i show može početi. Pet puta ponovljena riječ akademik i mnogi će, neupućeni u marifetluke novokomponiranih elita iz raspadajućih društava zapadnog Balkana, pomisliti da ste ličnost od knjige i znanja. A možda ćete čak i vi sami sebe uvjeriti u prosvjećenje pa poput Zukorlića pisati knjige o „drevnoj historiji Bošnjaka“ i druge stvari iz pseudonaučne fantastike.

Doktorom je Zukorlić postao prije dva dana. I to tako što je obranio doktorsku disertaciju na temu "Akademija - nastanak, razvoj i značaj sa posebnim osvrtom na Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti". I to pred komisijom koju su činili članovi njegove klape iz Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. I to na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, privatnoj ustanovi koja godinama radi bez akreditacije. Ali to nije sve, ovo je zapravo najbolje: Zukorlić je osnivač i predsjednik tog univerziteta.

Muftija se pohvalio da je rad obranio s ocjenom 10, a već danas njemu naklonjeni mediji ponosno istuču titulu Doktor ispred imena.

Čestitamo akademiče doktore. Nastavite pišati po svemu što bi trebalo da budu vrijednosti i osnova zdravog društva. Može vam se.

Franjo Šarčević, Prometej.ba

30.9.2017.