U engleskom jeziku postoje dva jako praktična naziva - Motherland i Fatherland pa se domovina može zvati i po majci i po ocu. Međutim, mi nemamo naziv u kome bismo domovinu zvali po majci, ali po ocu imamo – otadžbina.

Za razliku od nas, Rusi svoju domovinu često nazivaju „Majka Rusija“. Vjerojatno je Rusija najpoznatija „majka domovina“ na svijetu. Poistovjećivanje Rusije s majkom se ustalilo još od srednjeg vijeka. Danas postoje dva naziva za „majku“: Matuška Rassija - Majka Rusija i Rodina mat' - Rodna majka. Lingvist Haraald Harmann i historičar Orlando Figes povezuju poistovjećivanje Rusije i majke sa staroslavenskom majkom božicom Mokoš.

Poistovjećivanje domovine s majkom odrazilo se na spomenike i kipove kroz historiju Rusije. Najveći spomenik koji prikazuje „Majku Rusiju“ je veličanstveni kip „Rodina-mat zovyot“, ili u slobodnom prijevodu: „Majka domovina zove“.

„Majka domovina zove“ nalazi se u današnjem Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, kao centralni dio spomen-parka „Heroji bitke za Staljingrad“ u kojoj je poginulo 478.741 sovjetskih vojnika i još 650.787 njih ranjeno.

Više o bitci u tekstu: Staljingrad- Bitka za Staljinovo ime

Postavljena je na Mamajevom Kurganu, čuvenom brdu u Staljingradu koje je bilo presudno za odbranu grada. Mamajev Kurgan bio je poprište najteže bitke i osam puta mijenjao je strane. U odbrani Mamajevog Kurgana od 10.000 vojnika sovjetske 13. gardijske pješadijske divizije preživjelo je njih 320. Nakon rata Mamajev Kurgan bio je crn i tokom zimskih mjeseci jer je snijeg aktivirao zaostale mine, miješao se s eksplozivom i ostacima metaka. Bilo je potrebno intenzivno čišćenje i deminiranje kako bi brdo ponovo postalo prohodno, a izgradnja „Majke domovine“ moguća.

Sama izgradnja „Majke domovine“ na Mamajevom Kurganu započeta je 1959. i završena osam godina kasnije, 1967. godine. Kada je izgrađena, „Majka“ je bila najviši kip na svijetu, najviši kip Europe i najviši kip žene na svijetu. Posljednje dvije titule je zadržala do danas. Danas titulu najvišeg kipa nosi „Spomenik jedinstvu“ u Indiji, a od „Majke“ su veći ukupno osam kipova, svi iz Azije i najčešće predstavljaju Budu ili božanstva.

Izgradnja „Majke domovine“ bila je nevjerojatan arhitektonski poduhvat. Osmislio ju je skulptor Evgenij Viktorovič Vučetić. Vučetić je lice „Majke domovine“ oblikovao inspirisan licem svoje žene i licem bacačice diska Nine Dumbadže. Izgled kipa inspirisan je figurom „Marseljeze“ s Trijumfalne kapije u Parizu i grčkim kipom „Krilate pobjede iz Samotrake“. Međutim, ono što je Vučetić osmislio bilo je teško ostvariti. Kako bi „Majka domovina“ postala stvarnost u projekt je bio uključen i inženjer Nikolai Nikitin.

Izgled „Majke Rusije“ inspirisan je figurom „Marseljeze“ s Trijumfalne kapije u Parizu (lijevo) i grčkim kipom „Krilate pobjede iz Samotrake“ (desno). (Foto: Wikimedia)


Vučetić i Nikitin zamislili su „Majku domovinu“ kao kip žene koji pokazuje visoko uzdignutim mačem, a drugom rukom zove svoje sinove i kćeri u borbu za oslobođenje. Poza u kojoj su kipu raširene ruke i mač visoko podignut bila je krajnje teška za projektovanje i izgradnju. Prijetila je opasnost da ruke „Majke domovine“ popucaju, kip se prevrne ili da ga sruši vjetar. Na kraju je genij skulptora Vučetića i inženjera Nikitina stvorio jedan od najmonumentalnijih spomenika na svijetu.

Izgled „Majke domovine“ može se vidjeti i u videu uz stihove sovjetske patriotske pjesme „Sveti rat“ iz 1941. godine.

„Majka domovina“ je visoka bez postolja ukupno 85 metara. U ruci drži čelični mač od 33 metra i postavljena je na betonsko postolje temelja dubokih 16 metara. Projektovana je tako da na podlozi stoji potpuno samostalno, kao šahovska figura na ploči. Kako bi kip „Majke domovine“ mogao uopće izdržati vlastitu težinu i težinu mača, izliven je od betona. Iznutra je šupalj, a stijenke su debele 30 centimetara. Kroz prazan prostor provedeni su metalni kablovi koji su učvrstili „Majku domovinu“ i omogućili joj držanje mača i pozu raširenih ruku sa uvijenim tijelom. „Majka“ je izlivena od 5.500 tona betona, povezana sa 2.400 tona metala i nosi mač težak 14 tona. Težina spomenika prelazi 8.000 tona. U podnožju „Majke domovine“ nalazi se spomen-soba herojima Bitke za Staljingrad u kojoj gori vječni plamen.

U podnožju „Majke domovine“ nalazi se spomen-soba herojima Bitke za Staljingrad u kojoj gori vječni plamen (foto: our-russia.com)


Izgradnja „Majke domovine“ bila je inovacija i nešto što do tada nikada nije izvedeno. Kip je nadmašio sve druge pozom, veličinom i težinom. Vidjelo se koliko je „Majka domovina“ nov poduhvat po tome što su se usprkos svim izračunima i naporima njenih tvoraca ubrzo pojavili strukturalni problemi. Kolosalne dimenzije originalnog mača od nehrđajućeg čelika i titanijumskih ploča, njegova težina i otpor strujanju zraka doveli su do toga da se mač savija na vjetru. To je stvorilo mehanički stres na mjestu gdje je ruka koja drži mač pričvršćena na kip, a pojavio se i zvuk „grmljavine“ metala prilikom savijanja mača. Prijetila je opasnost da ruka s mačem otpadne i uništi kip. Zbog toga je 1972. hitno poduzeta rekonstrukcija spomenika. Originalni mač zamijenjen je mačem od običnog čelika, na vrhu mača otvorene su rupe koje su smanjile otpor vjetra i dodano je crveno svjetlo kao upozorenje za avione i helikoptere.

Nakon rekonstrukcije 1972. godine „Majka domovina“ je narednih 37 godina uspješno odolijevala svom okolišu sve do 2009. kada je primijećeno da se kip nagnuo 20 centimetara zbog promjena u podzemnim vodama koje su pomjerile temelj. Od 2017. godine započet je veliki projekt obnove „Majke domovine“ koji je koštao 35 milijuna dolara. „Majka“ je ispravljena, kablovi su zamijenjeni, napuknuća popravljena, a cijela površina od 6000 m2 betona restaurirana. Obnova je završena u aprilu 2020. godine.

„Majka“ je ispravljena, kablovi su zamijenjeni, napuknuća popravljena, a cijela površina od 6000 m2 betona restaurirana (foto: RBTH, Our-Russia, Twitter)


Kao da „Majka domovina zove“ nije sama po sebi dovoljno monumentalna i veličanstvena, izgrađena je kao dio najveće spomeničke instalacije na svijetu koja se proteže na 3.354 kilometara i sastoji se od tri spomenika: „Spomenik naprijed-nazad“u Magnitogorsku (1979.), „Majka domovina zove“ u Staljingradu (1967.) i „Sovjetskog ratnog spomen-parka“ u Berlinu (1949).

U Magnitogorsku radnik i vojnik okrenuti jedan nasuprot drugog podižu mač, 1135 kilometara dalje u Staljingradu „Majka domovina zove“ svoje sinove i kćeri u borbu za oslobođenje tim mačem, a sovjetski vojnik 2219 kilometara dalje u Berlinu spušta mač nakon pobjede.

„Majka domovina zove“ izgrađena je kao dio najveće spomeničke instalacije na svijetu koja se proteže na 3.354 kilometara i sastoji se od tri spomenika: u Magnitogorsku, Staljingradu i Berlinu


Danas „Majka domovina“ sjaji u svom punom sjaju, kao najveći kip i simbol velikog patriotskog rata, pobjede u bitci za Staljingrad i sloma fašizma. Iako postoji još nekoliko spomenika „Majke Rusije“, upravo je „Majka domovina“ iz Staljingrada najveća, najveličanstvenija i nosi sa sobom najveću simboliku.

Postavljena je na brdu koje je bilo presudno u najpresudnijoj bitci Drugog svjetskog rata. Od podnožja Mamajevog Kurgana do samog kipa vodi 200 stepenica koje simboliziraju 200 dana Bitke za Staljingrad. U njenom spomen-parku sahranjeni su čuveni staljingradski snajperist Vasilij Zaitsev, maršal Vasilij Čuikov koji je komandovao Crvenom armijom u Staljingradu i mnogobrojni vojnici pali u bitci za Staljingrad. „Majka domovina“ danas se nalazi na zastavi Volgogradske oblasti, a povodom godišnjice pobjede nad fašizmom posljednjih godina bila je osvijetljena zlatom, munjama, bojama sovjetske zastave i mnogim drugim efektima u posebnom svjetlosnom spektaklu „Svjetlo velike pobjede“.


Autor: Dino Šakanović, Prometej.ba