Odbrojavanje (1.dio)

Odbrojavanje (2.dio)

Odbrojavanje (3.dio)


... 9. Rezultati izbora - kazna ili nagrada na čekanje

U duhu oktroisanog Ustava i pripadajućeg Izbornog zakona BiH imamo rezultate koje smo zaslužili - ruku-pod-ruku sa tzv. Međunarodnom zajednicom. Legalne sto posto. Legitimne (?), samo za one koji su opet dobro prošli, ako se isti potvrde u Zakonom propisanom roku. Unatoč svekolikim izbornim prevarama, raznobojnim olovkama umjesto elektronskog glasanja i video-nadzora, hokejaškim smjenama pustih nadzornih odbora uoči i na sam dan izbora.

Znači, bez nekog masovnog hvatanja za vratove, divljanja, nasilja izvan kontrole, Visoki predstavnik može komotno iznad razumne sumnje odbraniti njegov predstojeći progress report u New Yorku, Bruxellesu i šire. Nakon što je javno i prepošteno izrazio žaljenje i podijelio odgovornost u ime Međunarodne zajednice, zbog - nadalje primitivnih izbornih alata CIK-a. Usput, vrijedi iznova pogledati njegovo gostovanje u Danu uživo (N1) netom po objavi izbornih rezultata kandidata za Predsjedništvo BiH, posebno početak, sredinu i kraj razgovora sa sjajnim voditeljem te emisije.

Ako novi sastav Predsjedništva BiH po sebi nije zadnji poziv za ozbiljne izmjene ukupnog uređenja ove notorno nefunkcionalne države po ‘slovu i duhu’ Daytona, dobro biti neće ni za njene građane niti za njena tri konstitutivna naroda plus Ostali.


10. Novi trijumvirat u Titovoj 12

Ako pak jeste, ponašajmo se i poželimo dobar rad Šefiku Džaferoviću, Miloradu Dodiku i Željku Komšiću, nakon što u finalu budu potvrđeni od strane CIK-a, te polože svečanu Zakletvu. Kakav je red, dajmo im 100 dana da pokažu od čega su napravljeni i zašto su tamo. Sebi poželimo da je ovo posljednja Trojka u Predsjedništvu BiH, tj. da ćemo u dogledno vrijeme (2022.) imati jednog predsjednika države, poput onih u bližem i daljem ozračju.

Da ne bude zabune, hajde da 'ovaj segment' još jedanput osvijetlimo. Izbori, naročito za uvažene članove Predsjedništva BiH po istom zakonu i svetom duhu Daytona, makar su skroz legalni nisu i ne mogu biti (i) legitimni - po svim modernim demokratskim matematikama. Da ne dužimo, evo retoričkih pitanja svima: (a) kada su ’siouxima’ poglavice birali ’šošoni’, ‘apači’ i obratno? - ili (b) kada su to činili sebi narodi i građani u zemljama-članicama EU u jednom jedinom izbornom krugu na državnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini?

Naravno, raspravama na ovu temu nema kraja, naročito za one koji decenijama predstavljaju i vode najmalobrojniji konstitutivni narod. Koji to traži od Washingtona i Daytona do dan danas - uvijek s pravom i u pravo vrijeme - ali uvijek na pogrešan način i na pogrešnom mjestu.

O čemu je bilo dosta riječi u dotičnim dijelovima osvrta & hiper-linkovima. Plus, kao extra bonus našim uvaženim čitateljkama i čitateljima, ovom prigodom preporučujemo tekst mog druga, nevjerovatnog Ozrena Kebe.

Nastaviće se...

Autor: Nedžad S. Hadžimusić

Prometej.ba

Stavovi iznijeti u tekstu pripadaju autoru, ne nužno i uredništvu portala Prometej.ba